Slovenský parlament po obstrukcích opozice schválil obrannou dohodu s USA

Vydáno 09.02.2022
Poslanci slovenské Národní rady ve středu na mimořádné schůzi schválili dohodu o obranné spolupráci s USA, který umožňuje americkým vojákům působit na dvou slovenských leteckých základnách. Projednávání v úterý blokovali poslanci opozice, kteří dohodu označili za „ohrožení suverenity a zradu národa“.  

Slovenský parlament | foto: nrsr.sk

Dohodu s USA při hlasování podpořilo 79 ze 140 přítomných poslanců, několik vládních zákonodárců bylo proti nebo nehlasovalo. Pro schválení byly třeba hlasy alespoň 76 poslanců, tedy nadpoloviční většiny ze 150 poslanců.

„Chci poděkovat všem poslancům, kterým není lhostejná bezpečnost naší země a jejích občanů. Oceňuji zejména to, že nepodlehli nátlaku a zastrašování ze strany těch, kteří se zpochybňováním transatlantického partnerství snaží podkopávat naše zahraničněpolitické směřování,“ uvedl po hlasování ministr obrany Jaroslav Naď.

Slovensko a USA mají obrannou dohodu, umožní modernizaci letišť za miliardy

Zopakoval, že se strategickým spojencem zvyšuje bezpečnost Slovenska. „Hlasování Národní rady SR potvrdilo, že Slovensko má jasno v tom, kdo jsou jeho spojenci,“ dodal.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť v zemi (Malacky a Sliač), případně dalších dohodnutých zařízení a prostor. Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci.

Součástí dohody jsou i interpretační prohlášení obou zemí, která jasně dementují tvrzení odpůrců o budování amerických základen či rozmisťování zbraní hromadného ničení. Podobné dohody má z USA většina členských zemí NATO, včetně Maďarska a Polska. Smlouvu ministr Naď podepsal minulý týden v USA.

Slovenský parlament přitom začal o smlouvě o obranné spolupráci s USA jednat už v úterý odpoledne. Mimořádná schůze byla ovšem už krátce po zahájení kvůli obstrukci části opozičních poslanců přerušena poté znovu. V jednu chvíli dokonce došlo k potyčce u řečnického pultíku, který blokovali členové krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) se státní vlajkou.

Večer pak parlament po pokračujících obstrukcích - především pískání opozičních poslanců - hlasováním ukončil rozpravu, ve které stihli vystoupit pouze dva z tří desítek přihlášených poslanců.

Odpůrci dohody včetně bývalého premiéra Róberta Fica , že dohoda omezuje suverenitu Slovenska a že nedostatečně upravuje případné spory se Spojenými státy. Slovensko podle šéfa opoziční Směr - SD “odevzdá letiště i vzdušný prostor cizí armádě” a jediným účelem smlouvy je prý podle jeho slov přiblížit americká vojska k ruské hranici. Fico prohlásil, že pokud by se jeho strana dostala do příští vlády, smlouvu ihned vypoví.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která ratifikační proces za slovenskou stranu završí podpisem, uzavření dohody už dříve podpořila.

Expremiér Fico ohlásil sbírání podpisů pod petici za vypsání referenda o dohodě s USA. „Spouštíme petiční akci. Součástí bude i otázka, která se týká i této zrádcovské dohody. Věřím, že občané Slovenské republiky řeknou této smlouvě ne,“ prohlásil.

Jeho vláda přitom od USA nakoupila pro armádu vrtulníky i nové stíhačky a američtí vojáci na slovenském území pravidelně cvičí. Shodou okolností na konci února má na Slovensku v rámci cvičení Sabre Strike působit až 1 800 amerických vojáků.

inc natoaktual.cz