Trump je nejhorším prezidentem USA, vzkázal Schwarzenegger s mečem

Vydáno 10.01.2021
Odcházející americký prezident Donald Trump bude připomínán jako nejhorší prezident v dějinách USA, vzkázal v unikátním osobním poselství někdejší kalifornský guvernér a filmový herec Arnold Schwarzenegger. V reakci na středeční útok Trumpových příznivců na americký Kapitol ve Washingtonu vyzval, aby Američané překonali rozdělení své země a posílili demokracii.  

Arnold Schwarzenegger v projevu k událostem v Washingtonu a prezidentu Trumpovi | foto: natoaktual.cz

Hollywoodská hvězda a bývalý republikánský guvernér vyzval V poselství nazvaném „Svým americkým spoluobčanům a přátelům na celém světě“, aby Američané nabídli svou podporu nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi.

„Musíme se společně vyléčit z dramatu toho, co se právě stalo. Musíme se uzdravit, ne jako republikáni nebo jako demokraté, ale jako Američané,“ prohlásil Schwarzenegger v sedmapůlminutovém videu zveřejněném na Twitteru.

Prezident Trump se podle něj pokusil o puč tím, že řadu lidí pobláznil svým lhaním. „Prezident Trump je zkrachovalým vůdcem. Do dějin vstoupí jako nejhorší prezident USA všech dob,“ dodal. Varoval před hrozbou, kterou představují opakované lži a netolerance.

Středeční zasedání obou komor amerického Kongresu, který měl potvrdit vítězství Joea Bidena, narušili Trumpovi příznivci, když vnikli do budovy a ničili a kradli tamní vybavení. Při střetech zemřelo pět lidí, desítky dalších utrpěly zranění.

Rodák z Rakouska v projevu přirovnal útok na Kapitol ve Washingtonu ke Křišťálové noci – protižidovskému pogromu v nacistickém Německu z roku 1938, který označil jako Noc rozbitých skel. „Středa byla dnem rozbitých skel právě zde v USA,“ řekl. Dav ale podle jeho slov také rozbil myšlenky, které všichni považovali za samozřejmé a pošlapal samotné principy, na nichž byly USA založeny.

Schwarzenegger v emotivním vystoupení uvedl, že vyrůstal v poválečném Rakousku mezi „zlomenými muži“, kteří svou vinu za spoluúčast v nejhorším režimu v historii utápěli v alkoholu. Upozornil, že všichni nebyli „vzteklí antisemité nebo nacisté“. V poselství popsal i příběh vlastního otce, který byl během druhé světové války členem nacistické strany.

„Nikdy jsem to veřejně nesdílel, protože je to bolestivá vzpomínka, ale můj otec chodil domů opilý jednou či dvakrát týdně, křičel a bil nás a děsil moji matku,“ vzpomněl Schwarzenegger.

Muži jako jeho otec prý cítili nejen „fyzickou bolest střepin v těle, ale i emocionální bolest z toho, co viděli nebo dělali“. „Protože jsem z Evropy, viděl jsem na vlastní oči, jak se věci mohou vymknout kontrole,“ řekl Schwarzenegger, který se do USA přestěhoval v 60. letech.

Schwarzenegger přesto věří, že středeční události upevní americkou demokracii. Trump se podle něj snažil zvrátit výsledky spravedlivých voleb prostřednictvím lží. „Můj otec a naši sousedé byli také zmateni lží a já vím, kam takové lži vedou,“ prohlásil.

V závěru poselství také bere do ruky meč z filmu o barbaru Conanovi, kterého hrál ve stejnojmenném filmu z roku 1982. Demokracii přirovnává právě k oceli meče. „Čím je kalenější, tím je silnější.“

inc natoaktual.cz