Saab otevřel v USA továrnu pro letouny Red Hawk i výzkum umělé inteligence

Vydáno 04.11.2021
Švédský Saab otevřel v americké Indianě novou továrnu. Sloužit má nejen pro výrobu záďové části cvičného letounu T-7A Red Hawk, ale také pro výzkum a vývoj pokročilých technologií včetně autonomních systémů a umělé inteligence.  

Nový cvičný letoun T-7A Red Hawk | foto: Boeing&Saab

„Otevření továrny představuje pro Saab historický okamžik. Tento závod vybavený špičkovými technologiemi a nárůst počtu jeho zaměstnanců jsou výsledkem pokračujících investic společnosti Saab ve Spojených státech,“ uvedl generální ředitel švédské společnosti Micael Johansson.

Nový výrobní závod ve městě West Lafayette v Indianě bude sloužit k výrobě záďové části draku cvičného letounu T-7A Red Hawk, který se americké letectvo vybralo jako náhradu za dosavadní cvičné letouny Northrop T-38 Talon. Pentagon si objednal celkem 351 těchto strojů.

Nový stroj T-7 Red Hawk je americko-švédský letoun pro pokračovací výcvik vyvíjený ve spolupráci společností Boeing Defense, Space & Security a Saab. Švédská společnost pro letoun dodává záďovou část. Pro fázi letových zkoušek programu T-7A dodala už tři záďové komponenty draku.

Kompletaci letounů pak má na starosti americký Boeing ve své továrně v St. Louis. Tam podle plánu spojí dohromady zadní část draku letounu od společnosti Saab s přední částí a zajistí montáž křídel, svislých ocasních ploch a ocasu, aby vznikly testovací letouny, které budou použity v programu letových testů.

Zadní část draku letounu s instalovanými subsystémy – hydraulickým, palivovým a sekundárním energetickým systémem – přitom sahá od zadní části kokpitu až na konec letadla. Zajímavostí je, že spojení předních a zadních komponentů podle výrobců zabere zhruba 30 minut.

Nový závod ve West Lafayette má být pro Saab základnou pro další expanzi v rámci amerického leteckého průmyslu. Kromě výroby letounů T-7A Red Hawk má závod rozvíjet výzkum a vývoj v oblasti autonomních řešení, umělé inteligence a pokročilé výroby.

Saab přitom očekává, že do roku 2027 v tomto závodě zaměstná více než 300 lidí včetně techniků, inženýrů, systémových administrátorů a dalších.

Spolupracovat má s univerzitou Purdue na výzkumu a vývoji senzorových systémů. Jedná se o už o sedmý závod společnosti Saab v USA.

„Tak jako je posláním programu T-7A Red Hawk připravit příští generaci pilotů stíhacích a bombardovacích letadel, my se budeme těšit na výchovu příští generace leteckých inženýrů a dalších kvalifikovaných zaměstnanců,“ dodal Johansson. 

inc natoaktual.cz