natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Státní terorismus, stojíme za vámi, zní ke kauze ruských agentů

    18. dubna 2021  15:43
    Ostré reakce domácích opozičních stran i odsouzení od spojenců v zahraničí vyvolalo sobotní oznámení, že výbuch muničního skladu v Vrběticích v roce 2014 mají mít na svědomí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Čeští politici požadují okamžité tvrdé kroky vůči Moskvě.  

    Nebezpečná oblast po výbuchu skladů ve Vrběticích | foto: Armáda ČR

    „Nejsme jen v informační válce, ale na základě šokujících zpráv ze včerejšího večera víme, že naše země byla vystavena násilí, které musíme označit za státní terorismus proti ČR. Je potřeba rychle a rázně reagovat,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

    Česká vláda podle něj musí vysvětlit některé kroky, které se v posledních dnech udály, například výměna ministra zahraničí. A kabinet podle jeho slov musí kvůli situaci iniciovat mimořádný summit Evropské rady.

    „V úterý budeme chtít, aby sněmovna projednala návrh rezoluce odsuzující ruský teroristický čin na našem území. Protože událost ve Vrběticích v roce 2014 nelze chápat jinak,“ napsal předseda STAN Vít Rakušan.

    Podle někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO a bývalého náčelníka generálního štábu Petra Pavla je zřejmé, že konkrétní a detailní důkazy o zpravodajských zjištěních se z objektivních důvodů veřejnost nedozví. „Je to věcí důvěry v instituce a jejich představitele. A pokud si mám vybrat mezi důvěrou v plukovníka ve výslužbě Putina a ve (stále ještě) plukovníka Koudelku (šéf BIS), mám jasno,“ konstatoval Pavel.

    Ruští agenti za výbuchem ve Vrběticích, Česko vyhostí 18 diplomatů

    Akci vedenou příslušníky speciální jednotky vojenského zpravodajství proti civilnímu zařízení suverénního státu označil za akt otevřené agrese. „Nebojím se říct státního terorismu. Proti tomu se musíme velmi razantně postavit a chránit naši bezpečnost. Sami i ve spolupráci se spojenci,“ dodal.

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozornila, že nejen ve světle současných událostí „každý, kdo tvrdil či tvrdí, že plnění závazků v NATO nemá být naší národní prioritou, hazarduje vědomě nebo z blbosti s naší bezpečností“.

    Podle poslance Dominika Feriho (TOP 09) je Česká republika svrchovaný stát a odpověď vlády na ruský útok, při kterém zahynuli dva občané, musí být rázná. „A od této chvíle dál již nemůže mít nikdo pochyb o tom, že každý, kdo podporuje ruskou účast na dostavbě Dukovan, jedná v rozporu s našimi zájmy a bezpečností,“ řekl.

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka připomněl, že se ruské tajné služby nesou kromě smrti dvou lidí zodpovědnost za škodu přesahující miliardu korun, na kterou se náklady za odstranění následků výbuchů ve Vrběticích vyšplhaly. „Vyhoštěna by měla být drtivá většina ruských “diplomatů” z Prahy! A sankce na úrovni EU vůči Rusku,“ konstatoval.

    Odsouzení ruské akce a podporu Česku vyjádřila od soboty i řada spojenců. Kromě Británie například Estonsko, Litva, nebo sousední Slovensko. „Slovensko pozorně sleduje podezřelé podvratné akce vedené ze zahraničí, které vedly ke ztrátám na životech a obrovským škodám ve Vrběticích. Stojíme za Českou republikou a podporujeme kroky, které podniká,“ uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

    „Tyto události potvrzují dlouhodobá zjištění našich zpravodajských služeb, že i naše státy jsou cílem operací zaměřených proti jejich bezpečnosti a stabilitě,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

    Polské ministerstvo zahraničí v reakci napsalo, že plně podporuje rozhodnutí Česka o vypovězení ruských diplomatů a že „solidarita a rychlá akce spojenců nás posilují.“. 

    Zástupkyně amerického velvyslance v Praze Jennifer Bachus v reakci konstatovala, že Spojené státy stojí za svým stálým spojencem a „oceňují kroky, na základě kterých Rusko musí nést následky svých nebezpečných činů na české půdě“.

    Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevičs napsal, že „podvratná činnost ruských agentů, která způsobila výbuch muničního skladu a smrt nevinných lidí, je trestuhodná, viníci musejí být potrestáni“. Podpořil rozhodnutí vyhostit pracovníky ruského velvyslanectví. „Lotyšsko vyjadřuje solidaritu s našimi českými spojenci ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských špehů vydávajících se za diplomaty,“ konstatoval. 

    Zcela opačné reakce zaznívají z řad komunistů. „Vše to vypadá jako velké vrtěti psem a někdo z nás dělá hlupáky stejně jako v případě ruského diplomata s kufříkem ricinu. Jen doufám, že to není součást nějakého plánu USA na širší vojenskou konfrontaci s Ruskem,“ napsala europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media