natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kremelská propaganda oprášila Satana, jako hlavní cíl války na Ukrajině

    9. prosince 2022  20:07
    Zdá se, že vždy když kremelské propagandistické síti přestávají k obhajování ruské invaze na Ukrajinu stačit narativy o „spravedlivém“ boji proti „zlým“ Anglosasům, NATO, EU nebo „starým dobrým“ nacistům, nechají na scénu vstoupit vyšší moc v podobě Satana. A vidí ho všude, kam se podívá, kromě vlastních řad a akcí ruské armády.  

    Ilustrace vládce pekel strašícího Kreml | foto: euvsdisinfo.eu

    Například místopředseda ruské bezpečnostní rady a někdejší prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že „kyjevští satanisté“ už pronikli i do ukrajinské pravoslavné církve a že věřící jsou nuceni navštěvovat jen „správné“ kostely.

    „Současné ukrajinské úřady se proto otevřeně staly nepřáteli Krista a pravoslavné víry,“ citovala ruského politika ruská média i napojené zahraniční weby.

    Jen pár týdnů předtím Medveděv avizoval, že hlavním cílem Ruska je podle něj zastavit „nejvyššího vládce pekla“, ať už se mu podle jeho slov říká Satan nebo Lucifer. Ostatně bojem proti vládci pekel řada ruských představitelů „ospravedlňovala“ vpády na Ukrajinu už před únorovou invazí, ale také v určitých vlnách po ní.

    Podle expertů evropského projektu East StratCom, který dlouhodobě monitoruje a vyvrací ruské dezinformace, slouží „přivolávání“ Lucifera a jeho spojování s označenými nepřáteli Ruska kremelským propagandistům hned ke dvěma účelům.

    „Snaží se Kreml a jeho příznivce vyzdvihnout jako obránce tradičních hodnot, což je dobré známé dezinformační cvičení. Zároveň dehumanizuje Ukrajince a ospravedlňuje válečné zločiny, které na nich byly spáchány,“ uvádí analytici.

    Hlavní propagandisté Kremlu se pak s akademiky a experty se vší vážností dohadují v debatách v ruské státní televizi o tom, zda je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skutečný „Antikrist“ nebo jen „malý démon“.

    A kremelská dezinformační mašinérie k tomu vysvětluje, že by zničení ukrajinské energetické infrastruktury vlastně „mohlo přispět k záchraně ukrajinské společnosti, protože bez přístupu k internetu a televizi by se lidem nakonec mohly znovu zapnout mozky“.

    Běloruská mutace ruského propagandistického webu Sputnik opakuje, že „budování ukrajinského státu je založeno na pohanském sektářském kultu mrtvých, který si stále žádá novou krev a oběti.“

    A i další kremelské dezinformační zdroje otevřeně tvrdí, že se Ukrajina ve svém příklonu k Západu velmi náhle stala pohanskou, ba dokonce protikřesťanskou.

    Odkazují se na zdroje z kanceláře ukrajinské prezidenta, že plánem kyjevského režimu je brát pravoslavné kněze jako zajatce, aby je pak vyměnili za satanisty sloužící režimu a že zajatí ortodoxní duchovní jsou nuceni přísahat věrnost ukrajinské nacistické sektě.

    Ve skutečnosti ukrajinské bezpečností služby před pár týdny začaly provádět razie v budovách náležejících církvi podezřelé ze stále přetrvávajících vazeb na Moskevský patriarchát otevřeně podporující ruskou invazi.

    Tajné služby v církevních objektech objevily podezřelé občany Ruska, ruskou propagandistickou literaturu a obnosy peněz v různých měnách.

    Podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanova si už ruští propagandisté zřejmě uvědomují, že Rusko prohrává. Svědčí o tom podle jeho slov měnící se rétorika.

    Zastánci invaze ostře kritizovali ruské vojenské vedení za sérii porážek. Kreml uvedl, že výsledkem války by měl být dlouhodobý mír, nevidí prý ovšem, že by probíhala jednání k jeho dosažení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media