Ruská invazní vojska přišla za sto dnů války o zbraně za nejméně 200 miliard

Vydáno 03.06.2022
České armádě by taková suma stačila na kompletní chod včetně masivních investic do modernizace na více jak dva roky. Ruská invazní vojska ztratila na Ukrajině vojenskou techniku v přepočtu za nejméně 200 miliard korun za rovných 100 dní. A to jsou odhady a propočty ještě velmi střízlivé.  

Věž zničeného ruského tanku T-72B na Ukrajině | foto: @Osinttechnical

Odhady vojenských expertů hovoří o tom, že válečné tažení na Ukrajině stojí denně Rusko provozně zhruba 900 milionů dolarů (přes 20 miliard korun). Od munice, raket přes palivo až po platy vojáků a žoldáků. Dohromady za 100 dní závratné 2 biliony korun.

A dalších nejméně 200 miliard korun představuje vojenská technika, o kterou ruské invazní síly kvůli houževnatosti a chytrosti ukrajinských obránců doposud přišly.

Od tanků, přes letadla a vrtulníky až po lodě včetně potopeného raketového křižníku Moskva. Mimochodem, jeho ztráta je oceněna bez výzbroje na minimálně 750 milionů dolarů (přes 17 miliard korun).

Analytici specializovaného vojenského zpravodajského serveru SOFREPS odhadují, že od 24. února byla zničena, těžce poškozena nebo ukořistěna ruská technika v hodnotě 10 miliard dolarů (zhruba 229 miliard korun). Magazín Focus vyčíslil ztráty na takřka 15 miliard dolarů (344 miliard korun) s tím, že náklady na nahrazení zničené techniky pochopitelně převyšují původní pořizovací cenu.

Estonská poradenská a analytická společnost Civitta dokonce odhadla přímé ruské válečné náklady za pouhé dva první týdny invaze na 7 miliard dolarů (160 miliard korun).

Náhrada je pro Moskvu nemožná

Dvojnásob drtivým faktem je skutečnost, že ztráty techniky patrně Moskva nebude schopná nijak nahradit.

„Rusko nemá kapacity si to znovu vyrobit. Jediný ruský výrobce tanků Uralvagonzavod už ztratil schopnost vyrábět kvůli mezinárodním sankcím. Navíc se vším, s čím v tamějších dílnách pracují, jsou zahraniční stroje a přístroje,“ konstatoval vojenský analytik Lukáš Visingr s tím, že jakmile ztratí poslední podporu a servis zahraničních výrobců, bude to absolutní stopka.

A pak jsou tu důležité komponenty, které Rusko pro výrobu své techniky dováží. Oblíbená teze, že dodávky strategicky důležitých dílů, jako jsou čipy, nahradí Čína, je podle Visingra naprosto lichá.

„Hezká teorie. Ale Čína to neudělá. Bojí se sekundárních sankcí,“ řekl Visingr. Rusko podle něj ztratilo reálnou možnost komponenty nakupovat a ne bezdůvodně se proto objevují případy, kdy se v ruské technice objevují komponenty původně určené například pro domácí spotřebiče.

Rusko své těžké ztráty nekomentuje

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že k 2. červnu Rusko v boji přišlo o 30 850 vojáků, 1 363 tanků, 3 354 obrněných vozidel, 661 dělostřeleckých jednotek, 207 salvových raketometů, 210 letadel, 175 vrtulníků, 521 dronů a 2 325 dalších vozidel. Moskva své ztráty nekomentuje a informace tak není možné spolehlivě ověřit z nezávislých zdrojů.

Jistou a relativně přesnou pomůcku pro vyčíslení však mohou představovat nezávislé projekty, které ztráty techniky na ruské i ukrajinské straně pečlivě zaznamenávají a evidují.

Jedním z nejpřehlednějších a nejpečlivějších je projekt ORYX. Jeho autoři na internetu a především na sociálních sítích od počátku války shromažďují a analyzují data prakticky o každém kusu techniky, který se na Ukrajině objeví.

Do seznamu ztrát, rozčleněného podle druhů techniky i modifikací, zařazují jen ty kusy, které jsou zachyceny na fotografiích nebo videích a bedlivě hlídají, zda se neobjevily už dříve. Zároveň se autoři snaží rozlišovat, zda technika byla zničena, poškozena, ukořistěna nebo ji posádka bez boje opustila.

Reálné množství zničené či poškozené techniky bude proto výrazně vyšší, než server eviduje. Ovšem i tak jde o impozantní soubor, podle něhož lze alespoň přibližně ztráty finančně vyčíslit. A velmi se blíží odhadům analytiků výše.

Tanky mizí po stovkách

Podle projektu Rusko za sto dní přišlo k dnešnímu dni nejméně o 4 212 kusů nejrůznější vojenské techniky. Z toho minimálně 749 kusů tvoří tanky nejrůznějších variant a modifikací. Nejčastěji tanky T-72 v různých stupních modernizace.

Zatímco cena tanku T-72A ze sovětských časů je odhadována na zhruba půl milionu dolarů, tedy přes 11 milionů korun, (zničeno minimálně 200), cena současné verze T-72B3 (po roce 2016) převyšuje 1,5 milionů dolarů, tedy přes 34 milionů korun. Rusové jich na Ukrajině ztratili prokazatelně minimálně 103.

Jejich nahrazení by tak při velmi střízlivých, spíše podhodnocených cenách vyšlo ruskou kasu v přepočtu na více jak 3,5 miliardy korun. Prakticky jen za „železo“, bez munice, dalšího vybavení nebo systémů vlastní ochrany.

Modernějších tanků T-80 ztratili Rusové na Ukrajině nejméně 135 kusů. Cena jednoho takového tanku je odhadována na asi 2,5 milionů dolarů, přes 57 milionů korun. Ztráty v těchto tancích tak přesahují 7,7 miliardy korun.

A cena nejmodernějšího nasazeného ruského tank T-90 je pak dohadována na zhruba 4,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu přes 103 milionů korun. Zaznamenaných dvacet zničených strojů tak představuje ztrátu přes 2,1 miliardy korun.

Pokud takto „oceníme“ všechny typy a modifikace tanků, výsledný účet jen v tancích činí v přepočtu nejméně 23 miliard korun a to pravděpodobně ve velmi podhodnocených cenách. Skutečná suma, za kterou by Rusko v současnosti takové množství tanků znovu doplnilo, by byla přinejmenším dvojnásobná, možná trojnásobná.

Reálné oslabení ruských tankových vojsk je o to bolestivější, že například konkrétně tanků T-90 měla ruská armáda před invazí celkově něco přes tři stovky. Velmi citelné jsou i ztráty tanků T-80, jichž bylo před válkou v aktivní službě celkem asi 450 kusů.

„Tanky T-80 navíc provozuje zejména 4. gardová tanková divize, což je jedna z nejlepších tankových jednotek, jaké Rusko vůbec má, možná dokonce i ta úplně nejlepší. Zjevně však utrpěla těžké ztráty a musela být stažena, respektive byla v aktivních operacích vystřídána,“ konstatoval Visingr.

Nejde však jen o tanky, protože Rusko na Ukrajině přišlo rovněž stovky dalších obrněných vozidel, dělostřeleckých zbraní a dalších druhů techniky.

Nejvíc bolí letouny a protivzdušné systémy

Autoři projektu ORYX evidují, že ruské síly přišly o 413 obrněných bojových vozidel, jejichž hodnotu lze podobně jako u tanků s podhodnocenými orientačními cenami vyčíslit na nejméně 8,7 miliardy korun. Dále je to 825 bojových vozidel pěchoty v hodnotě minimálně 15,7 miliardy korun.

Obrněné transportéry (112 kusů za nejméně 2 miliardy), vozidla MRAP (26 kusů za 700 milionů), velitelská stanoviště a komunikační stanice (79 za 2,7 miliardy), různá technická vozidla a vybavení (164 za 1,5 miliardy), tažené dělostřelectvo (61 za 0,5 miliardy), samohybné dělostřelectvo (121 za 5,6 miliardy), salvové raketomety (69 za 2,4 miliardy), samohybná protiletadlová děla (15 za 0,5 miliardy), raketové systémy země-vzduch (63 za 3 miliardy), radary a rušičky (19 za 0,7 miliardy) nebo nákladní automobily a další vozidla (1 185 za 2 miliardy).

Ke ztrátám je nutné připočíst minimálně 9 ruských bojových plavidel minimálně za 25 miliard včetně křižníku Moskva.

A samostatnou a velmi nákladnou kapitolu tvoří ruské vzdušné síly. Rusko na Ukrajině podle záznamů serveru ORYX prokazatelně přišlo o 30 letounů za nejméně 15 miliard korun.

Zatímco 12 zničených strojů Su-25 pro blízkou leteckou podporu představuje ztrátu asi 3,2 miliardy korun, 10 ztracených úderných letounů Su-34 s cenou 30 milionů dolarů za kus představuje „zářez“ minimálně za 7,6 miliardy a jedna zdokumentovaná ztráta víceúčelového stroje Su-35S pak stála nejméně 1,7 miliardy korun.

Podobně pak Rusové přišli nejméně o 43 vrtulníků za 10 miliard korun. Zvláště ztráta pěti bitevních strojů Mi-28 (1,8 miliardy) a hlavně čtrnácti útočných Ka-52 Aligator (za 4,8 miliardy) musí být bolestivá. „Jsou to velmi nákladné typy techniky, takže pro ruský vojenský rozpočet to bude hodně tvrdé,“ uvedl Visingr.

Nejvíce podle něj „budou ruskou armádu bolet“ ztráty právě vyspělé techniky. Od vrtulníků až po například pokročilé systémy protivzdušné obrany, ke kterým se už mezitím určitě dostaly západní rozvědky.

„Škody jsou tím nevyčíslitelné. Poškodí je to na dlouhé roky. Rusové navíc ztratili všechny pozice na světovém zbrojním trhu. Jejich zbraně teď už nikdo moc chtít nebude. Zatímco válka v Sýrii byla obrovskou reklamou na ruské zbraně, Ukrajina pro ně představuje pohromu,“ dodal.

Lubomír Světnička natoaktual.cz