Moskva po roce vrátila zadržovaná ukrajinská plavidla

Vydáno 19.11.2019
Rusko vrátilo Ukrajině tři námořní plavidla, které před rokem zadrželo i s posádkami při incidentu v Kerčském průlivu v Černém moři. Dva dělové čluny a remorkér předali ruští zástupci asi 30 kilometrů od mysu Takil mezi anektovaným Krymem a ruskou pevninou, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Kyjev i západní představitelé krok vítají.  

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

„Vidíme pokrok v plnění mírových dohod z Minsku, budeme pokračovat v politické i praktické podpoře Ukrajiny,“ konstatoval v reakci šéf NATO Jens Stoltenberg. Za pozitivní ruský krok označil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Zvláště před schůzkou o Ukrajině v Paříži za účasti ruské hlavy státu Vladimira Putina, připravované na 9. prosince.

Ruské ministerstvo v prohlášení uvedlo, že ukrajinská plavidla „nelegálně překročila ruskou hranici“ a byla držena jako důkaz, který již ale není zapotřebí. Zároveň uvedlo, že bude kvůli zajištění bezpečnosti dopravy v oblasti „tvrdě trestat jakékoli provokace“ u svých hranic.

Ruské síly násilně zadržely ukrajinská plavidla v Kerčském průlivu před rokem a zatkly také všech 24 členů posádek. Kyjev od počátku namítal, že šlo o akt ozbrojené agrese proti lodím ukrajinského vojenského námořnictva. Letos v září Moskva námořníky Ukrajině vrátila v rámci výměny vězňů. Lodě Nikopol, Berďansk a Jany Kapu budou podle ukrajinských úřadů odtaženy do přístavu v Oděse.

K vrácení plavidel a propuštění posádek od počátku požadovaly západní země. Nynější předání plavidel lze požadovat za „vstřícný krok“ Ruska před summitem takzvané normandské skupiny sdružující Ukrajinu, Rusko, Německo a Francii.

Vrcholná schůzka má přispět k ukončení konfliktu na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté podporovaní Moskvou.

inc natoaktual.cz