Putin neukazuje sílu, ale slabost, prohlásil Stoltenberg k ruské anexi

Vydáno 30.09.2022
Oznámení o ruské anexi dalších čtyři okupovaných ukrajinských území je podle šéfa NATO Jense Stoltenberga největším pokusem o násilné překreslení hranic na evropském území od druhé světové války. Státy Aliance podle něj nikdy anektovaná území jako součást Ruska neuznají.  

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

Stoltenberg označil kroky ruského prezidenta Vladimira Putina zmobilizovat další statisíce vojáků, hrozby použitím jaderných zbraní a nelegální anexi ukrajinských oblastí za nejvážnější eskalaci od počátku válku.

„Nic z toho neukazuje sílu. Ukazuje to slabost,“ prohlásil.

Jak dodal, Rusko se pokouší násilím získat dalších 15 procent ukrajinského území, tedy oblast velikosti například Portugalska. A to prostřednictvím nedávných falešných pseudoreferend.

„Spojenci v NATO neuznávají a neuznají žádné z těchto území jako součást Ruska. Tyto oblasti jsou Ukrajina. Doněck je Ukrajina. Luhansk je Ukrajina. Cherson je Ukrajina. Záporoží je Ukrajina. Stejně jako Krym je Ukrajina,“ uvedl.

Pokusy o přisvojení si území podle něj nic nemění na povaze konfliktu - tedy, že jde o brutální útočnou válku Ruska proti Ukrajině. Zároveň vyzval Putina, aby válku ukončil.

„Je zodpovědný za rozpoutání války a má odpovědnost za ukončení války. Pokud Rusko přestane bojovat, bude mír. Pokud Zelenskyj a Ukrajinci přestanou bojovat, Ukrajina přestane jako nezávislý národ existovat,“ podotkl.

Stoltenberg připomněl, že NATO není stranou konfliktu, ale spojenci poskytují Ukrajině podporu, aby mohla prosazovat své právo na sebeobranu. Pomoc podle něj bude Kyjev dostávat tak dlouho, jak bude třeba.

„Ukrajina má právo znovu dobýt ukrajinské území, které je nyní okupováno ruskými silami. Nezákonná anexe nebo pokus o anexi ukrajinského území na tom nic nemění,“ reagoval na otázku, zda spojenci podporují i útoky Kyjeva na Ruskem okupovaná území i přes možnou další eskalaci včetně možného použití jaderných zbraní ze strany Ruska.

Pokud podle něj západní svět přistoupí na to, že by ho ruská anexe a řinčení jadernými zbraněmi mělo odradit od podpory Ukrajiny, pak připustí, že hrozbou použití jaderných zbraní mohou autoritářské mocnosti včetně Ruska dosáhnout přesně toho, čeho chtějí.

inc natoaktual.cz