natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Komunisté prosadili odebrání 10 miliard armádě. Zrada, zlobí se opozice

    18. prosince 2020  12:01,  aktualizováno  16:35
    Poslanci vládní koalice ANO a ČSSD ustoupili při schvalování státního rozpočtu na příští rok komunistům a 10 miliard korun bude přesunuto z výdajů na obranu do rozpočtové rezervy. KSČM tím podmiňovala podporu celému rozpočtu se schodkem 320 miliard. Ministr obrany Metnar bude žádat vrácení.  

    Čeští vojáci v zahraniční misi. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Pro klíčovou podmínku KSČM v pátek hlasovali i poslanci hnutí ANO, sociální demokraté a dva nezařazení poslanci. S návrhem souhlasilo 57 ze 106 přítomných poslanců. Podporu návrhu vyslovila předtím ministryně financí Alena Schillerová.

    Koaliční strany se dosud k pozměňovacímu návrhu poslankyně KSČM Miloslavy Vostré stavěly odmítavě. Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že armáda dostane rozpočet, jaký si zaslouží a ve výdajích na obranu nebude ustupovat.

    Armáda dostane rozpočet, který si zaslouží, slíbil Babiš. KSČM navzdory

    Po hlasování premiér uvedl, že to byla jediná možnost, jak rozpočet řešit, aby země nemusela hospodařit v rozpočtovém provizoriu. „Armáda o ty peníze nepřijde,“ řekl. V rozpočtové rezervě budou podle něj dočasně. Armáda se podle jeho slov nikdy neměla tak dobře.

    „Nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které, jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě. Naši vojáci byli a jsou naprosto klíčoví pro boj s epidemií a v dnešním nestabilním světě potřebujeme špičkovou techniku,“ tvrdil ještě před několika dny premiér.

    Představitelé ministerstva obrany i armády opakovaně varovali, že škrty budou mít dopad na modernizaci armády. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dokonce prohlásil, že v případě škrtů ve výdajích na armádu podá demisi.

    Po pátečním hlasování ve sněmovně Metnar uvedl, že schválení státního rozpočtu považuje za nutný kompromis. „Modernizaci armády neohrozí, ta musí pokračovat podle plánu. Hned 4. ledna na první vládě příštího roku požádám o vrácení 10 miliard z rozpočtové rezervy do rozpočtu ministerstva obrany,“ uvedl.

    Proti přesunu částky určené armádě do rezervy se dlouho stavěla druhá vládní strana ČSSD. Vzít deset miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany výměnou za podporu komunistů pro státní rozpočet označil ještě ve středu místopředseda ČSSD Roman Onderka za „špinavý kšeft“. Ve čtvrtek už připustil, že by státní rozpočet mohl projít a v pátek pro komunistický návrh sociálně-demokratičtí poslanci hlasovali.

    Přijetí komunistického návrhu ostře kritizovala opozice. Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) konstatovala, že se „vláda se chytila do vlastní pasti, kterou si nastražila, když opřela svou důvěru o komunistické hlasy“. Podle ní je nepřijatelné, aby komunisté torpédovali obranyschopnost a spojenecké závazky, oslabovali armádu a diktovali jí faktické vyhladovění.

    „To vše nikoliv kvůli nutným úsporám - v rozpočtu s objemem 1,8 bilionu korun a 300 miliard schodku nehraje suma 10 miliard žádnou roli - ale v zájmu zemí, které jsou nepřátelské k západnímu světu, k NATO a k našim spojencům a jejichž je KSČM věrným soudruhem,“ uvedla. Rozhodnutí podle ní bude mít vážné důsledky, protože ohrozí zásadní modernizační projekty, které má armáda před sebou.

    Urvat armádě 10 miliard? To je stop modernizaci, říká generál Šedivý

    „Není překvapením, že soudruzi z KSČM jsou silnějším koaličním partnerem než ČSSD. Zrada armády socanům nevadí, nejspíš jim bylo něco slíbeno. Hrdá strana by teď vypověděla koaliční smlouvu. Toho ale není rohožka schopna,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

    Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura to v reakci na twitteru komentoval, že „tak dlouho a zásadně byla ČSSD proti odebrání deseti miliard armádě, až hlasovala pro“.

    KDU-ČSL označila vládní moc „tak velkou, jak velké ústupky udělá komunistům“.

    Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek situaci komentoval slovy, že „vláda skáče, jak komunisti pískají“. Podle místopředsedy Pirátů Radka Holomčíka jde o rozklad KSČM v přímém přenosu. „Při tom ale ví, že někdy v březnu dostane obrana ty peníze zpátky. Tohle už není ani absurdní divadlo,“ prohlásil.

    Někdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel varoval, že rozpočet armády je jako domino. „Když shodíte jednu kostku, začne se celý plán hroutit. To ohrozí akceschopnost armády. Dnešní zkrácení rozpočtu rozbije celý proces modernizace. Je podrazem na naše vojáky i spojence. Oslabením naší bezpečnosti v době krize,“ konstatoval bývalý šéf Vojenského výboru NATO.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media