Vyzbrojování vede Říha. Má dotáhnout důležité nákupy za desítky miliard

Vydáno 01.08.2019
Novým šéfem sekce vyzbrojování a akvizic na ministerstvu obrany se od srpna stal Filip Říha, který byl řízením posledního půl roku jen pověřen. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara bude mít za úkol dotáhnout do konce především několik klíčových projektů včetně nákupu pásových obrněnců, víceúčelových vrtulníků nebo radarů.  

Náměstek ministra obrany Filip Říha | foto: army.cz

„Mám radost z úspěchu ve výběrovém řízení a velice si vážím svěřené důvěry. Udělám maximum pro zdárný konec všech velkých projektů a věřím, že se mi také podaří ještě více zefektivnit fungování sekce,“ uvedl Říha.

Do funkce náměstka ministra obrany zodpovídajícího za vyzbrojování a akvizice byl jmenován od 1. srpna, když zvítězil ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů.

Říha dosud šéfoval sekci v zastoupení od ledna letošního roku, kdy ve funkci na vlastní žádost skončil dosavadní náměstek Daniel Koštoval. Říha pracuje na ministerstvu obrany od roku 2013. Vedl například odbor dohledu nad akvizicemi. Předtím působil v advokátní kanceláři a na univerzitě ve Vídni.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) prokázal odborné i manažerské schopnosti. „Resort obrany má před sebou několik důležitých akvizičních projektů, na jejichž přípravě se Filip Říha již také sám podílel a věřím, že je úspěšně dotáhne do konce,” řekl Metnar.

Zdaleka největším připravovaným nákupem - až za 53 miliard korun, má být pořízení 210 pásových bojových vozidel pěchoty, která nahradí dosluhující BVP-2. Bude to největší zakázka v historii české armády, když i například první pronájem 14 stíhaček Gripen pro české letce vyšel na 20 miliard. Smlouvu chce ministerstvo podepsat do konce roku.

Američané upřesnili nabídku vrtulníků pro armádu. Cena šla výrazně dolů

Další velkou a dlouho odkládanou zakázkou bude pořízení dvanácti víceúčelových vrtulníků, za které chce obrana zaplatit až 13 miliard korun. Ve hře je nyní nabídka z USA, které nabízejí 12 víceúčelových vrtulníků Black Hawk, nebo 8 víceúčelových strojů Venom a 4 bitevní stroje Viper.

Nákup osmi mobilních radarů MADR za přibližně 3,5 miliardy korun od izraelského výrobce Elta Systems ministr Metnar koncem loňského roku zrušil. Radary chce nově koupit přímo od izraelské vlády a podpis smlouvy plánuje rovněž letos.

Další kontrakty se mají týkat dodávek ručních zbraní, především útočných pušek BREN až za 2 miliardy, dalších dvou transportních letounů C-295M1 CASA za 2,6 miliardy, nákupu 52 děl ráže 155 milimetrů až za 5 miliard a také o nákupu více jak tisícovky terénních vozidel za 2 miliardy, které mají nahrazovat dosluhující automobily UAZ a Land Rover.

inc natoaktual.cz