Obrňme se vůči hybridním hrozbám a propagandě, vyzývají experti

Vydáno 02.06.2017
Odolnost společnosti vůči hybridním hrozbám, ohrožení kritických infrastruktur, kybernetickým útokům či propagandě by se měla stát nedílnou součástí života. V pražském Černínském paláci se na tom shodli světové špičky ze státní i výzkumné sféry v rámci expertní konference "Resilience" (odolnost).  

Velvyslanec při NATO Jiří Šedivý a Pete Gumataotao z velitelství NATO pro transformaci během konference o odolnosti společnosti vůči hrozbám | foto: IIRnatoaktual.cz

Odolnost vůči novým hrozbám by se „měla stát nedílnou součástí společností – návykem“, konstatoval americký viceadmirál Peter Gumataotao z velitelství NATO pro transformaci.

Takzvaná „Resilience“ se v posledních letech stala skloňovaným pojmem. Podle expertů odkazuje ke schopnostem společností odolat a adekvátně reagovat na nejrůznější typy rizik – od hybridních hrozeb, ohrožení kritických infrastruktur přes kybernetické útoky až po propagandu.

„Útočníkům“, kteří využívají takový hybridní způsob boje totiž nejde ani tak o přímé uchvácení a okupaci nějakého území, ale o rozbití regulérních demokratických vlád či alespoň podkopání jejich fungování, destabilizaci společnosti a oslabení daného státu.

Na dvoudenní pražský workshop se podařilo organizátorům z Ústavu mezinárodních vztahů a Finského ústavu pro mezinárodní záležitosti sezvat špičky z celého světa. Kromě USA také z Izraele, Švédska, Finska i zemí, které mají z hybridním způsobem boje zkušenosti - Moldavska a Ukrajiny.

„Resilience je stále častěji užívaným pojmem v rámci Severoatlantické aliance, zároveň je i jedním ze základních pilířů nové Evropské globální strategie,“ uvedl národní koordinátor Michal Kořan z Ústavu mezinárodních vztahů.

Odborníci se podle jeho slov snaží najít cestu, jak učinit společnost stala méně zranitelnou. „Snažíme se navrhnout pevný a rozumný rámec konceptu odolnosti, který poskytne jasnější vodítko pro jeho využití v budoucnosti,“ dodal.

Odborníci se totiž shodují, že odstrašení a zlepšení schopností rychlé vojenské reakce je u takových hrozeb sice nezbytné, ale nestačí. Ne všechny konflikty a útoky mohou být odvráceny a úplné bezpečnosti tak nelze nikdy zcela dosáhnout, tvrdí. Proto musí být společnost jako taková velmi pružná, aby byla schopna reagovat, bránit se a přizpůsobit negativním dopadům.

„Aliance hraje v otázkách resilience zásadní roli, stejně jako EU a vládní instituce. V konečném důsledku ale resilience začíná na komunální a komunitní úrovni,“ upozornil český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Spoluorganizace expertního fóra ze strany Finska není podle jeho slov náhodná. Severská země nedávno s pomocí dalších osmi zemí otevřela specializované centrum, které má pomáhat čelit takzvanému hybridními způsobu boje.

Finové se obávají především ruské propagandy a dezinformací prostřednictvím sociálních sítí a ovlivňování veřejného mínění. „Finsko je přirozeným partnerem NATO v otázkách odolnosti. Resilience je součástí jejich národního DNA,“ konstatoval Šedivý.

inc natoaktual.cz