Prezident Zeman jmenoval Řehku novým náčelníkem generálního štábu

Vydáno 15.06.2022
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval novým náčelníkem generálního štábu české armády Karla Řehku. Dosavadní ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a někdejší velitel speciálních sil se funkce ujme od 1. července.  

Prezident Miloš Zeman jmenoval Karla Řehku novým náčelníkem generálního štábu (15.6.2022) | foto: hrad.cz

Řehka ve funkci vystřídá Aleše Opatu, kterého prezident ke konci června odvolal.

Zeman dnes rovněž propůjčila od srpna také hodnost brigádního generála plukovníkovi Davidu Schnábelovi, který bude v Belgii velet alianční Společné skupině logistické podpory. Zeman se chystá v brzké době povýšit právě i Řehku, který má hodnost brigádního generála.

Podle Zemana střídání v čele armády přichází ve chvíli, kdy se v blízkosti České republiky válčí. „Nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká,“ citovala Zemana agentura ČTK. Česko zatím podle jeho slov obstálo, ale konflikt bude pravděpodobně trvat delší dobu a povede se opotřebovávací válka. „V takovém případě je třeba usilovat o to, aby naše pomoc Ukrajině nebyla zastavena z důvodu únavy, nebo z důvodu lhostejnosti,“ dodal Zeman.

Sedmačtyřicetiletý Řehka se stane nejmladším náčelníkem generálního štábu v novodobé historii. Funkci převezme na slavnostním nástupu ke Dni ozbrojených sil, 30. června 2022, v Národním památníku na pražském Vítkově.

„Je nejlepší volbou pro všechny výzvy, které armádu čekají, ať jde o dokončení modernizace či krizi související s válkou na Ukrajině,“ uvedla ke jmenování ministryně obrany Jana Černochová.

Připomněla, že Řehka má „zkušenosti i odvahu k řešení složitých úkolů“ a podle svých věří, že společně posunou českou armádu dál.

Vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě a absolvoval Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově a Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu v Británii. Prošel také prestižním kurzem Rangers v USA.

Má za sebou zahraniční mise v Kosovu a hned čtyři bojová nasazení v Afghánistánu. Velel 601. skupině speciálních sil z Prostějova a posléze působil také jako šéf Ředitelství speciálních sil na ministerstvu obrany.

Od srpna 2018 byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu. Je autorem knihy Informační válka. Věnuje se teorii ozbrojených konfliktů i hybridní války.

V březnu 2020 byl jmenován ředitelem NÚKIB. Kromě vojenských ocenění je například držitelem prestižní ceny Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.

inc natoaktual.cz