natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Prezident Zeman jmenoval Řehku novým náčelníkem generálního štábu

    15. června 2022  19:24
    Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval novým náčelníkem generálního štábu české armády Karla Řehku. Dosavadní ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a někdejší velitel speciálních sil se funkce ujme od 1. července.  

    Prezident Miloš Zeman jmenoval Karla Řehku novým náčelníkem generálního štábu (15.6.2022) | foto: hrad.cz

    Řehka ve funkci vystřídá Aleše Opatu, kterého prezident ke konci června odvolal.

    Zeman dnes rovněž propůjčila od srpna také hodnost brigádního generála plukovníkovi Davidu Schnábelovi, který bude v Belgii velet alianční Společné skupině logistické podpory. Zeman se chystá v brzké době povýšit právě i Řehku, který má hodnost brigádního generála.

    Podle Zemana střídání v čele armády přichází ve chvíli, kdy se v blízkosti České republiky válčí. „Nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká,“ citovala Zemana agentura ČTK. Česko zatím podle jeho slov obstálo, ale konflikt bude pravděpodobně trvat delší dobu a povede se opotřebovávací válka. „V takovém případě je třeba usilovat o to, aby naše pomoc Ukrajině nebyla zastavena z důvodu únavy, nebo z důvodu lhostejnosti,“ dodal Zeman.

    Sedmačtyřicetiletý Řehka se stane nejmladším náčelníkem generálního štábu v novodobé historii. Funkci převezme na slavnostním nástupu ke Dni ozbrojených sil, 30. června 2022, v Národním památníku na pražském Vítkově.

    „Je nejlepší volbou pro všechny výzvy, které armádu čekají, ať jde o dokončení modernizace či krizi související s válkou na Ukrajině,“ uvedla ke jmenování ministryně obrany Jana Černochová.

    Připomněla, že Řehka má „zkušenosti i odvahu k řešení složitých úkolů“ a podle svých věří, že společně posunou českou armádu dál.

    Vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě a absolvoval Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově a Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu v Británii. Prošel také prestižním kurzem Rangers v USA.

    Má za sebou zahraniční mise v Kosovu a hned čtyři bojová nasazení v Afghánistánu. Velel 601. skupině speciálních sil z Prostějova a posléze působil také jako šéf Ředitelství speciálních sil na ministerstvu obrany.

    Od srpna 2018 byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu. Je autorem knihy Informační válka. Věnuje se teorii ozbrojených konfliktů i hybridní války.

    V březnu 2020 byl jmenován ředitelem NÚKIB. Kromě vojenských ocenění je například držitelem prestižní ceny Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media