Nikdy jsme nebyli tak blízko konfliktu s Ruskem, varoval náčelník štábu Řehka

Vydáno 05.10.2022
Konec války na Ukrajině není podle náčelníka generálního štábu Karla Řeky blízko a Evropa by se podle něj naopak měla připravovat na vleklý konflikt. Napětí kvůli ruské agresi stále roste a zvyšuje se potenciál k další eskalaci, varoval generál v pořadu Interview ČT24.  

Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost v Míčovně Pražského hradu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Řehka nechtěl komentovat zda Rusko válku na Ukrajině prohrává, nicméně připustil, že se ukrajinský obráncům na taktické úrovni daří více.

Situaci označil za nepředvídatelnou, když dosavadní průběh ukázal, že se ruský prezident Vladimir Putin a ruské velení rozhodovalo často iracionálně.

„Nevidím nikde blízko konec konfliktu, můžeme se chystat na delší konflikt,“ uvedl s tím, že konec žádného konfliktu ovšem nemá dobrý konec. Upozornil, že napětí kvůli válce na Ukrajině neustále roste a eskalační potenciál se zvyšuje také. „Nechci to brát jako strašení nebo důvod k panice, ale nikdy jsme nebyli tak blízko k propuknutí konfliktu mezi Ruskem a NATO,“ řekl v rozhovoru v pořadu Interview ČT24.

Podle Řehky se tak zvyšuje riziko konfliktu, do kterého může být vtažena i Česká republika. Pro českou společnost by to mělo být varování a hned několik ponaučení.

Řehka upozornil, že s válkou na Ukrajině především padlo dosavadní zadání pro armádu, tedy princip odložené potřeby, že konflikt vysoké intenzity na evropském kontinentu nehrozí. „Ta potřeba je aktuální,“ konstatoval.

Česká Republika by si podle generála měla vážit členství v NATO, které nám poskytuje bezpečí. Země by se proto měla snažit být dobrým a platným spojencem.

Obrana chystá speciální zákon. Má zajistit financování armády a její modernizaci

Za klíčové v tomto ohledu Řehka vidí, aby Česko dávalo minimálně 2 procenta HDP na svou obranu a aby obranný rozpočet byl dlouhodobě stabilní.

Na otázku, zda by byla česká armáda bojeschopná v případě konfliktu Aliance a Ruskem a zdá má nějaké slabiny uvedl, že armáda potřebuje modernizovat.

„Byli bychom bojeschopní. Plnili bychom úkol co nejlépe s tím, co máme. Abychom ale byli připravení na moderní boj, což není daleká budoucnost, ale to, co dnes hrozí, potřebujeme modernizovat ve všech oblastech,“ řekl.

V každé oblasti má totiž podle něj armáda obrovské deficity z minulosti. Připomněl ale, že řada modernizačních projektu již běží. „Makáme na tom intenzivně,“ dodal.

inc natoaktual.cz