Střely Patriot už střeží turecké území před Sýrií, spojení mají zajišťovat Češi

Vydáno 26.01.2013
První ze šesti baterií protiraketových střel Patriot chrání turecké území před hrozbou ze sousední Sýrie, oznámilo NATO. Systém má zabránit případným leteckým nebo raketovým útokům.  

Baterie střel Patriot rozmístěná u tureckého města Adana | foto: NATO photos

Do operačního nasazení byla v sobotu uvedena zatím první ze šesti baterií. Jde o systém nizozemské armády, který má chránit především město Adana a jeho okolí. Právě spojení nizozemské jednotky s velitelstvím NATO mají podle plánu zajišťovat čeští vojáci. Česko k turecko-syrským hranicím vyslalo před týdnem čtyři specialisty.

Čeští vojáci zamíří do Turecka, spojí nizozemské Patrioty s velením

Podle vrchního velitelství sil NATO v belgickém Monsu by dalších pět baterií střel Patriot mělo být uvedeno do provozu v nejbližších dnech. Další baterie v zemi rozmisťují ještě Spojené státy a Německo.

Chránit by měly turecká města Kahramanmaras (německé baterie) a Gaziantep (americké baterie). Dohromady by měly poskytnout ochranný deštník před možnými útoky ze syrské strany pro zhruba 3,5 milionů Turků.

"O místech bylo rozhodnuto v úzké spolupráci s našimi tureckými spojenci podle počtu obyvatel, tak aby jsme rozmístěním zařízení získali co nejlepší efekt," konstatoval šéf zvláštního aliančního krizového a operačního centra Gary Deakin.

Na turecké území loni na podzim ze Sýrie dopadlo několik dělostřeleckých a minometných granátů. Obavy ale panují především z balistických střel a chemických zbraní, které má syrský režim k dispozici. O pomoc požádala spojence sama Ankara a NATO v prosinci rozhodlo o vyslaní střel Patriot.

"Díky tvrdé práci zemí, které poskytují Patrioty, odborných znalostí spojovacích specialistů ze šesti členských států NATO a rychlému plánování jsme byli schopni tyto obranné kapacity doručit pohotově," uvedl vrchní velitel aliančních sil v Evropě James Stavridis. Upozornil, že jde o čistě defenzivní opatření.

Alianční mise je naplánována na jeden rok a jednotky rozmístěné v Turecku spadají pod velitelství NATO v německém Ramsteinu. Velení české armády počítá s tím, že by se čeští spojaři mohli v případě potřeby v misi střídat.

inc natoaktual.cz