Nové radary pro armádu jsou na cestě, potvrdil Metnar z Izraele

Vydáno 23.07.2021
Ještě letos dostane česká armáda první nový radar MADR. Zbylých sedm pak během příštího roku. Nahradí přesluhující a dávno zastaralé radary ještě sovětské výroby. Během návštěvy Izraele to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar. Ke konci se také podle něj chýlí jednání o nákupu izraelského systému protivzdušné obrany.  

Radar EL/M 2084 izraelského výrobce Elta | foto: Elta Systems

„Projekt MADR běží podle uzavřené smlouvy. Letos dostaneme první radar a v příštím roce zbylých sedm. Podobně jsme na nejlepší cestě dotáhnout během nejbližších týdnů do úspěšného konce projekt SHORAD, tedy pořízení protiletadlových raketových kompletů Spyder,” řekl Metnar během třídenní návštěvy Izraele.

Obrana nakupuje z Izraele 8 radarů typu MADR za 3,5 miliardy korun. Ty mají nahradit přesluhující a dávno nevyhovující radary sovětské výroby, které slouží od 80. let minulého století.

„Navštívili jsme firmu Elta, výrobce radiolokátorů MADR. Na vlastní oči jsme se přesvědčili, že jeden radar je již kompletně hotový a prochází zkouškami, další tři výrobce dokončuje,” upřesnil náměstek pro vyzbrojování a akvizice Lubor Koudelka.

Tři prsty smrti drží ve výzbroji armády už jen šikovnost techniků

Zpoždění naopak nabralo vyjednávání o nákupu protivzdušného raketového systému SHORAD. Ten chce obrana pořídit od izraelské vlády. Za 4 baterie systému SPYDER od výrobce Rafael míní zaplatit maximálně 10 miliard korun.

Jenže původní izraelská nabídka na jaře počítala se sumou 15 miliard. Smlouvu na dodávky nových protivzdušných systémů chtěla obrana podepsat už na jaře s tím, že by dodávky začaly od roku 2023.

Nové protivzdušné systémy jsou přitom pro armádu klíčové. Mají nahradit dosluhující raketové systémy sovětské výroby 2K12 KUB, známé jako „tři prsty smrti“, které v armádě slouží takřka čtyřicet let.

Metnar uctil památku sedmi Čechoslováků

Během třídenní návštěvy se Metnar v Tel Avivu setkal se svým protějškem Benjaminem Gantzem. „Naše země pojí dlouholeté pevné vazby. Řešili jsme bezpečnostní situaci na Blízkém Východě i jinde ve světě, stejně jako obrannou a průmyslovou spolupráci. Máme v běhu několik společných projektů a do budoucna je určitě potenciál pro další,” uvedl Metnar.

Podle Gantze jsou vzájemné vztahy vynikající, stejně jako obranná spolupráce. „Rovněž jsme diskutovali o potřebě udržovat regionální stabilitu tváří v tvář rostoucím výzvám a zejména íránské agresi,” konstatoval Gantz.

Kromě jednání český ministr navštívil hranice se Sýrií. Golanské výšiny jsou dlouhodobě sporným územím, proto zde od roku 1974 monitoruje situaci UNDOF, pozorovatelská mise OSN. Té se aktuálně účastní i čtyři příslušníci Armády ČR. Celkem se od roku 2015, kdy jsme se do mise zapojili, na Golanech vystřídalo 21 českých vojáků.

Poslední den pobytu v Izraeli česká delegace uctila památku sedmi československých vojáků pochovaných na britském vojenském hřbitově ve městě Ramla. Ministr společně s velvyslancem ČR v Izraeli Martinem Stropnickým také položili věnec u památníku holokaustu Yad Vashem v Jeruzalémě.

Nákup radarů MADR

Pro armádu je nákup nových radarů klíčový. Současná technika ještě sovětské výroby totiž hlídá český vzdušný prostor od poloviny 80. let a už dvakrát překročila svoji životnost. Ministerstvo slibuje armádě nové radary už od roku 2004.

  • Srpen 2016: Ministerstvo obrany obdrželo tři nabídky na dodávku 3D radiolokátorů MADR. O obchod za zhruba 3,5 miliardy korun se ucházela Francie, Izrael a Švédsko.
  • Prosinec 2016: Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že obrana nakoupí izraelskou technologii. Radary má dodat izraelská státní společnost IAI Elta.
  • Leden 2017: Smlouva na dodávku osmi moderních radarů pro českou armádu od izraelského státního výrobce by měla být podepsána do dvou měsíců, řekl při návštěvě Izraele Stropnický.
  • Prosinec 2017: Odcházející ministr obrany Martin Stropnický označil zakázku za připravenou k podpisu s tím, že ji novému ministrovi předává doslova v "mašličkách".
  • Leden 2018: Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nechala po nástupu do funkce prověřovat chystané "velké" zakázky
  • Květen 2018: Ministryně obrany Šlechtová oznámila, že inspekce ministerstva obrany zjistila ohledně zakázky „extrémně závažné nálezy“. Věc na její podnět začala prošetřovat Vojenská policie. Ministryně prohlásila, že zakázku nechala prošetřit na základě zprávy Vojenského zpravodajství. Při následném jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství se ale ukázalo, že zpráva tajné služby žádné takové závěry neobsahuje.
  • Prosinec 2018: Ministerstvo obrany potvrdilo, že smlouvu na nákup radarů podepíše do poloviny roku 2019.
  • Červenec 2019: Vojenská policie ukončila prověřování zakázky na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu. Případ odložila, protože nezjistila, že byl spáchán trestný čin.
  • Září 2019: Izraelská strana poslala do Prahy novou nabídku, která je stejná jako ta předchozí – 8 radarů za 3,5 miliardy korun. Smlouvu podepsala obrana v prosinci 2019.
inc natoaktual.cz