natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Britská chlouba obepluje svět. Naše námořní renesance, věří si Londýn

    9. června 2021  11:58
    Přes sedm měsíců na moři, 26 tisíc mil, 40 zemí a 70 různých akcí - od zdvořilostních zastávek, přes cvičení až po demonstraci síly a údery na islamisty. Takové je první operační nasazení nové britské letadlové lodi HMS Queen Elizabeth na cestě kolem světa.  

    Britská letadlová loď HMS Queen Elizabeth při prvním operačním nasazení | foto: Royal Navy

    Pro britské námořnictvo je to po éře “ústupu” právem největší nasazení za celou generaci a britská vláda označuje plavbu letadlové lodi s celou flotilou doprovodných bojových lodí za symbol znovu nastupující „globální Británie“.

    “Vyplula, aby do další kapitoly historie zapsala britské jméno - skutečně globální Británie, která postupuje vpřed k řešení budoucích výzev, spolupracuje s přáteli na obraně našich společných hodnot a dodržování pravidel, založených na mezinárodním řádu,” prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace.

    Britské námořnictvo poslední ze svých tradičních letadlových lodí HMS Illustrious (třída Invincible) vyřadila ze služby v roce 2014, když už ale tři roky sloužila pouze jako vrtulníková výsadková loď. Od té doby netrpělivě vyhlížela nástup nových plavidel.

    Nová britská chlouba vyplula z přístavu v Portsmouth 23. května po osobní návštěvě královny Alžběty II. (22. května), která popřála posádce štěstí. Vydala se na více jak sedmiměsíční globální misi, během níž urazí 26 tisíc námořních mil (přes 50 tisíc kilometrů). 

    Na cestě není sama. Vede flotilu dalších devíti bojových plavidel - sedmi britských včetně ponorky, amerického torpédoborce USS Sullivans a nizozemské fregaty HNMLS Evertsen.

    „Jak míříme na moře, otevírá se nová fáze britské námořní renesance. Více jak deset let příprav včetně posledního roku cvičení skončilo,“ řekl velitel skupiny letadlové lodi Steve Moorhouse.

    Momentálně je celá skupina ve Středozemním moři, kde se zapojuje do série cvičení se spojenci. Například s francouzskou letadlovou lodí Charles de Gaulle.

    V plánu je také zapojení palubních letounů F-35 do operace proti takzvaném Islámskému státu. Britové jinak startují k úderům na pozice islamistů z Kypru.

    Flotila rovněž poskytne podporu operaci NATO Sea Guardian a posílené námořní přítomnosti spojenců v Černém moři.

    Následně celá skupina propluje Suezským průplavem do Indického oceánu a poté do Filipínského moře. Po cestě by měla mít několik zastávek, včetně Ománu, Singapuru, Jižní Koreje či Japonska.

    Signifikantní bude i plavba přes Jihočínské moře, kde si několik sporných oblastí nárokuje Čína, a to přes námitky dalších států jako jsou Tchaj-wan, Malajsie, Vietnam či Filipíny.

    Superstíhačka poprvé v Česku. Premiéra F-35 bude na Dnech NATO v Ostravě

    HMS Queen Elizabeth je s 280 metry délky a výtlakem 65 tisíc tun největším a nejmocnějším hladinovým plavidlem v historii britského královského námořnictva. Její stavba začala v roce 2009 a na vodu byla spuštěna v roce 2014. Do služby vstoupila pak o tři roky později. Stavba stála 3 miliardy liber a Británie v současnosti dokončuje přípravy na operační nasazení druhého stejného plavidla pojmenovaného Prince of Wales.

    Loď slouží jako nosič pro 24-32 nejmodernějších víceúčelových letounů F-35B a 14 vrtulníků. Při současném operačním nasazení je na palubě jen 18 strojů F-35B (8 britských a 10 americké námořní pěchoty). Kromě letounů nese loď čtyři námořní útočné vrtulníky Wildcat, sedm protiponorkových vrtulníků Merlin Mk2 a tři výsadkové vrtulníky Merlin Mk4.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media