Putin přiletěl na svůj první a poslední summit NATO

Vydáno 04.04.2008
Ruský prezident Vladimir Putin přijel na summit NATO v Bukurešti. Uvítací schůzka s generálním tajemníkem Schefferem rozdíly mezi Ruskem a aliancí nezahladila. Jde o historickou Putinovu účast. Ve funkci ruského prezidenta zatím na summitu nebyl a už ani nebude. V čele Kremlu totiž za měsíc končí.  

"Rozhovory se nesly v pozitivním duchu," řekl generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer po zhruba devadesátiminutovém setkání s ruským prezidentem . Dodal, že schůzka nepřinesla žádný zásadní průlom.

Mezi Ruskem a NATO jsou dva hlavní spory. Zaprvé jde o rozšíření Severoatlantické aliance směrem na východ, zadruhé o zřízení základen amerického systému protiraketové obrany v Česku a Polsku

Summit NATO má zatím pro Rusko z tohoto hlediska smíšené výsledky. Aliance podpořila protiraketovou obranu, ale neshodla se na žádném přístupovém plánu pro Ukrajinu a Gruzii.

Putin se na summitu zúčastní ostře sledovaného zasedání Rady NATO - Rusko. Je to vůbec poprvé od vytvoření tohoto orgánu partnerství v roce 2002, kdy se jeho zasedání bude účastnit sám ruský prezident.

Zasedání rady je na programu zítra dopoledne, v poslední den třídenního summitu v Rumunsku. Jeho vystoupení je napjatě očekáváno, protože na summitu se jednalo o otázkách, které Rusko vnímá citlivě, jako je užší spolupráce Aliance s Ukrajinou a Gruzií a protiraketová obrana.

"Zasedání bude velmi zajímavé. Všichni očekáváme, s čím přijde prezident Putin, jestli to bude pozitivní vystoupení, jak bychom si přáli, či jestli bude konfrontační, jak už nám několikrát předvedl," řekla natoaktual.cz Veronika Kuchyňová-Šmigolová, ředitelka Odboru bezpečnostní politiky Ministerstva zahraničí ČR.

Rada NATO - Rusko je konzultační fórum, v němž mají podle Aliance NATO a Rusko příležitost spolupracovat na bezpečnostních otázkách jako rovnocenní partneři. Vzniklo v roce 2002 na summitu v Římě, kdy nahradilo předchozí fórum ustavené v roce 1997, kdy se formální vztahy mezi NATO a Ruskem začínaly ustavovat.


Čtěte také:
Speciální příloha Summit NATO 2008

pet natoaktual.cz