Příští summit NATO bude v Rumunsku

Vydáno 30.04.2007
Příští summit Severoatlantické aliance za účasti prezidentů členských zemí bude za rok v rumunské Bukurešti. Shodli se na tom šéfové diplomacie šestadvacítky.  

Po schůzce ministrů zahraničí v norské metropoli Oslo to oznámil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. V pořadí dvacátá vrcholná schůzka Aliance proběhne v Bukurešti od 2. do 4. dubna 2008.

Poslední summit NATO se konal loni na podzim v lotyšské Rize. Bylo to vůbec poprvé, co se představitelé států a vlád NATO setkali na území bývalého Sovětského svazu.

Předchozí summit NATO se uskutečnil v červnu 2004 v tureckém Istanbulu. Předtím hostila vrcholnou schůzku v roce 2002 Praha. Česko se tak stalo první zemí bývalého východního bloku, kde se summit uskutečnil.

Všeobecně se předpokládá, že summit v Bukurešti by se měl kromě zahraničních misí Aliance týkat i dalšího rozšiřování NATO. Na pozvánku do aliance čeká hned několik zemí, včetně Albánie, Chorvatska, Makedonie nebo Gruzie.

Experti předpokládají, že by právě v Rumunsku mohly některé kandidátské země obdržet pozvánku k plnohodnotnému členství.

inc natoaktual.cz