natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Finsko má zájem o české bezpilotní letouny. Mohly by pomoci střežit hranice

    18. června 2022  9:02
    Finsko pokukuje po bezpilotních letounech českého výrobce Primoco. Informovalo o tom české velvyslanectví v Helsinkách. Firma stroje už představila finské pohraniční stráži, která má o letouny využitelné například pro ochranu hranic mimořádný zájem.  

    Bezpilotní letoun Primoco One 150 | foto: uav-stol.com

    České velvyslanectví v Helsinkách během několika měsíců a v rámci řady jednání postupně představilo společnost Primoco a celou škálu jejích bezpilotních řešení finským bezpečnostním složkám a předním firmám v oblasti obranného průmyslu.

    Zatím nejdále podle české ambasády dospěla spolupráce s pohraniční stráží Finska, která má o české bezpilotní letouny mimořádný zájem a jejímuž vedení byly v Čechách demonstrovány schopnosti a různé modifikace letounu Primoco One 150.

    Podle ředitele společnosti Ladislava Semetkovského je firma držitelem celoevropského provozního oprávnění LUC a díky tomu to, mohou být bezpilotní stroje Primoco kdykoli nasazeny v běžném provozu ve Finsku.

    „Naše letadlo nese velmi pokročilé senzory schopné výrazně zvýšit efektivitu řídicích a monitorovacích činností při minimálních nákladech. Za extrémně špatného počasí měla delegace možnost vidět, že naše letadla mohou plnit monitorovací úkoly i v podmínkách prakticky nulové viditelnosti, protože se nespoléhají pouze na optické senzory,“ uvedl.

    Úspěšná spolupráce s finskou pohraniční stráží by pro firmu do budoucna přinesla zásadní referenci nejen v rámci Finska, ale celého severského regionu.

    Společnost předvedla finské delegaci schopnosti svého letounu One 150 ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách, což umožnilo ověřit si jeho vhodnost pro provoz v drsném severském prostředí. Letoun byl vybaven elektrooptickým sledovacím systémem a dalšími prvky pro dálkovou detekci osob, a představoval tak konfiguraci určenou právě pro efektivní posílení ostrahy hranic.

    „Řešení, která společnost Primoco v této oblasti nabízí, jsou spolehlivá a různé jeho prvky nám otevřely oči v tom, jaké možnosti pro hlídání hranic existují. Nyní zvažujeme, jak technická řešení společnosti Primoco využít v příštích letech v praxi v rámci naší hraniční kontroly,“ konstatoval Matti Sarasmaa, šéf oddělení pohraniční a pobřežní stráže.

    Podle něj význam bezpilotních letounů při ochraně vnějších hranic EU vzroste. Finsko má takřka 1 300 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem. Po ruské invazi na Ukrajinu požádalo o vstup do NATO.

    „Musíme pokračovat v již započaté cestě využívání stále většího množství technických prostředků pro zajištění ostrahy hranic. Tím se nám uvolní pracovní síly pro úkoly, které dosud musí být vykonávány prostřednictvím lidských zdrojů,“ dodal.

    Firma Primoco nedávno oznámila prodej šesti svých bezpilotních strojů Primoco One 150 v hodnotě 3,2 milionu eur nejmenovanému evropskému zákazníkovi. Letos firma očekává celkově prodej asi 40 letounů s tržbami zhruba půl miliardy korun.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media