Pozvánku do NATO dostanou Chorvati a Albánci, shodli se politici

Vydáno 02.04.2008
NATO přizve do Aliance Chorvatsko a Albánii. Členství se naopak odkládá pro Makedonii. Po neformální večeři na summitu v Bukurešti to oznámil španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos. Večeře zahájila pracovní část třídenního setkání.  

"Půjde o výměnu názorů, nikoli o přijímání rozhodnutí k tématům rozšiřování NATO, pozvání zemí do programu Akčního plánu členství (MAP) a o nejdůležitější alianční operaci v Afghánistánu a Kosovu," předvídal ještě před zahájením mluvčí NATO James Appathurai.

"Budu vás informovat, o čem se státníci při pojídání sendvičů bavili," žertoval s tím, že k večeři budou mít jistě něco lepšího.

Nejistota Makedonie
Těsně před dvaadvacátou hodinou už bylo jasnější, na čem se politici dohodli. Moratinos oznámil, že pozvánku do NATO zítra dopoledne dostanou Albánie a Chorvatsko. Jednání se naopak zadrhla u Makedonie. Někdejší jugoslávská republika totiž musí nejprve vyřešit spor s Řeckem, s nímž se pře o jméno.

"To není přímo problém NATO," prohlásil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer v reakci na řecké veto. Uvedl pouze, že bilaterální snahy Řecka a Makedonie o vyřešení problému stále pokračují.

Horký brambor: Ukrajina a Gruzie
V rámci alianční debaty bylo u večeře nejžhavějším problémem posílení vztahů NATO s Ukrajinou a Gruzií, kde proti sobě stojí zejména USA, jež by rády obě země viděly v MAPu, a Německo s Francií, jež jsou proti tomuto kroku.

Státníci nakonec shodu u večeře nenašli, členství oběma zemím tak NATO v Bukurešti podle všeho nepřiblíží. - více zde

Do Bukurešti dnes odpoledne přiletěla i delegace z České republiky, kterou vede prezident Václav Klaus, jenž se večeře v prezidentském paláci rovněž účastní. Česko vstup všech tří balkánských zemí do NATO podporuje a je i pro přizvání Gruzie a Ukrajiny do MAP.

Čtěte také:
Speciální příloha Summit NATO 2008



pz, iDNES.cz natoaktual.cz