Poslanci schválili přijeti severských zemí do NATO. Proti byli čtyři z SPD

Vydáno 27.08.2022
Poslanecká sněmovna v noci na sobotu odsouhlasila vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. Senát schválil rozšíření NATO už počátkem srpna. Pro ratifikaci přijetí obou severských zemí už zbývá jen podpis prezidenta.  

Zasedání Poslanecké sněmovny. | foto: @snemovna

Finské členství podpořilo v sobotu nad ránem 134 ze 152 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Pro členství Švédska hlasovalo 135 ze 151 přítomných poslanců, i v tomto případě byli proti pouze čtyři poslanci.

Jak v případě Finska, tak i Švédska proti hlasovali jen poslanci SPD: Jiří Kobza, Marie Pošarová, Jan Síla a Vladimír Zlínský a to i přesto, že podporu přijetí přístupových protokolů obou zemí předtím za SPD avizoval poslanec a někdejší ministr ven vládě ČSSD Jaroslav Bašta.

Aliance pozvala obě severské země ke vstupu na svém červnovém summitu v Madridu. Pro plnohodnotné členství musí přistoupení nových zemích schválit parlamenty všech třiceti současných členských států. Dosud to stihlo už 23 zemí.

Senát hladce schválil vstup Finska a Švédska do NATO. Jde o posílení, tvrdí

V Česku jsou přístupové protokoly formálně mezinárodními smlouvami prezidentského typu. Obě parlamentní komory dávají souhlas s ratifikací, kterou představuje následný podpis prezidenta. Miloš Zeman už předeslal, že vstup Finska a Švédska podporuje.

Co ve ve Sněmovně zaznělo? Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) bude vstup obou zemí jednoznačným přínosem pro NATO jako celek i pro Českou republiku. Upozornil, že Finsko a Švédsko dlouhodobě spolupracují se Severoatlantickou aliancí, mají přidružený statut a jejich armády jsou na vysoké úrovni. konstatoval.

„Důvodem, který vedl k zásadnímu pohybu na finské a švédské politické scéně, kdy jejich členství v Alianci dlouhou dobu bylo do velké míry tabu, nebo politická kontroverze, jednoznačně byl princi porušení neutrality v Evropě, a to díky ruské agresi vůči Ukrajině,“ dodal.

Podle Evy Decroix (ODS) jsou obě dvě země již dlouhodobě na členství v NATO připravené. „Nejenom pro tyto státy, ale i pro naši republiku a celé NATO je to opravdu posílení bezpečnosti, naší vlastní bezpečnosti,“ prohlásila.

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) označil vstup severských zemí za svobodné a svrchované rozhodnutí. „Je to významný krok pro nás všechny, významný krok pro naši bezpečnost,“ dodal.

Poslanec Jaroslav Bašta (za SPD) připomněl, že byl členem vlády, která dovedla Českou republiku 12. března 1999 do NATO. „A stejně jako mí kolegové z klubu SPD si neumíme představit, že bychom nějakým způsobem měli bránit malým severským státům v tom, aby se rozhodly, jakým způsobem budou hájit do budoucna svoji bezpečnost, takže vyjadřujeme v tomto ohledu s nimi plnou solidaritu,“ prohlásil.

inc natoaktual.cz