natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pompeo v Česku. Chce jednat o kyberbezpečnosti i hrozbách z Číny a Ruska

    11. srpna 2020  11:31
    Šéf americké diplomacie Mike Pompeo přicestoval do České republiky. S premiérem Babišem a dalšími politiky chce jednat o kyberbezpečnosti, mobilních sítích 5G a hrozbách z Ruska a Číny. Sejde se také z prezidentem Zemanem a vystoupí s projevem před senátory.  

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo | foto: state.gov

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Česka v úterý ráno. Během dne si v Plzni s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomene 75. výročí konce druhé světové války.

    Navštíví muzeum Patton Memorial Pilsen a položí věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctí tak památku amerických vojáků.

    “První návštěva amerického ministra zahraničí od roku 2012, kdy přijela Hillary Clintonová,” poznamenal ministr zahraničí Tomáš Petříček. To, že si Pompeo s obnovením diplomatických cest, přerušených kvůli pandemii koronaviru, vybral po Británii a Dánsku jako svou další zastávku právě ČR, je podle něj výrazem uznání.

    Ve středu se Pompeo v Kramářově vile sejde samostatně s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jednat chtějí o podpoře vzájemného obchodu, ale také o bezpečnosti s budováním nových mobilních sítí 5G nebo boji proti pandemii covid-19.

    Zdvořilostní návštěva čeká Pompea u prezidenta Miloše Zemana. S projevem má pak vystoupit před senátory.

    Pompeo se kvůli sítím 5G a kyberbezpečnosti sejde ve středu také se zástupci amerických a českých technologických firem. Washington dlouhodobě upozorňuje spojence, že by sítě mohly být zneužity čínskými dodavateli technologií například ke špionáži. V této souvislosti Pompeo opakovaně varoval především před čínskými giganty ZTE a Huawei.

    Očekává se, že se americký ministr zahraničí bude věnovat energetické závislosti střední Evropy především na dodávkách plynu z Ruska, ale také o spolupráci v jaderné energetice při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. O zakázku mají velký zájem právě americké společnosti.

    Návštěva Česka je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno se přesune do Slovinska a pak navštíví také Rakousko a Polsko.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media