natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pompeo varoval před Čínou a Ruskem. Ohrožují naše demokracie, vzkázal

    12. srpna 2020  20:06
    Rusko a se snaží rozložit západní demokracie a spojenectví NATO, varoval během návštěvy Česka americký ministr zahraničí Mike Pompeo. A Čína se podle něj chová stejně. “Chtějí rozbít naši svobodu,” prohlásil.  

    Šéf americké diplomacie Mike Pompeo | foto: NATO Photos

    Šéf americké diplomacie se ve středu sešel s premiérem Andrejem Babišem. Probírali především otázky rozvoje obchodních vztahů, mezinárodní bezpečnosti a obranné spolupráce i aktuální problémy způsobené pandemií koronaviru.

    „Jsem velice rád, že pan ministr zahájil svou cestu po Evropě právě v Praze, kde je poprvé. A jsem také velice rád, že pan ministr Pompeo je již třetí ministr Spojených států amerických, který během mé vlády navštívil Českou republiku,“ uvedl Babiš a připomněl i své dvě cesty do USA.

    „Naše vztahy jsou velice dobré a nadstandardní,“ konstatoval. USA podle něj jsou a i do budoucna budou důležitým strategickým partnerem ČR.

    Pompeo se s Babišem shodli, že se Rusko snaží zničit demokracie a rozbít západní Alianci. “Moskva neuspěje, svoboda vyhraje,” prohlásil americký ministr.

    Svou cestu do Česka označil za připomenutí, že USA jsou připraveny bránit ostatní spojence. „Jsme připraveni vám pomoci a pokud vás někdo chce ohrožovat, my budeme na vaší straně,” řekl.

    Kriticky se vyjádřil nejen k Rusku, ale ostře varoval také před Čínou. „Snaží se rozbít naši svobodu. Vidíme události v Hongkongu. Takový model přináší Komunistická strana Číny, a to jistě není to, co by si vybrali lidé v České republice,“ prohlásil Pompeo.

    V Senátu pak americký ministr ocenil připravovanou cestu předsedy horní komory Miloše Vystrčila na Tchaj-wan navzdory kritice Číny. Tu Pompeo označil za hrozbu i pro Česko. Peking se podle něj prostřednictvím vlivových operací a kyberšpionáže snaží krást duševní vlastnictví.

    Čínské hrozby jsou ale podle jeho slov jiné, než tomu bylo v historii například od někdejšího Sovětského svazu. „Čínská komunistická strana využívá všechny principy marxismu a leninismu, jako to dělali Rusové. Má strach ze svobodných společností. Odolat těm hrozbám ze stany komunistické Číny je ale mnohem obtížnější, protože má silné pozice v politice a ekonomice,“ konstatoval.

    Šéf Senátu Miloš Vystrčil podotkl, že se Evropě historicky dařilo posilovat svobodného ducha díky podpoře zejména Spojených států. Zároveň připomněl, že návštěva vrcholného amerického diplomata v Česku probíhá 30 let od projevu bývalého prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu.

    „Považuji za symbolické, že se tak děje v době, kdy svobodný duch Evropy oslabuje. Jsem přesvědčen, že bychom toto setkání měli využít. Měli bychom ho využít k tomu, aby Česká republika, země Evropy, Evropa začala klást větší důraz na to, aby obhajovala své hodnoty a své demokratické principy, aby více dbala o svoji suverenitu, nezávislost a svébytnost,“ řekl.

    Odkaz Havla zmínil i sám Pompeo. V souvislosti s Ruskem a Čínou varoval, že autoritářství rokem 1989 ani 1991 neskončilo. „Navzdory tehdejší skvělé době je zřejmé, že řada geopolitických aspektů, které jsme tehdy vytlačili, nezmizela. Věci, kterým jsme věřili, se ukázaly být jinak. A možná, možná až teď rozpoznáváme trendy, které jsme měli rozpoznat už dávno,“ uvedl.

    „Je to výraz velké důvěry v parlamentní demokracii. Nebývá to časté,“ poznamenal k vystoupení amerického ministra před senátory předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.), který spolu s kolegy z výboru návštěvu Mika Pompea organizoval.

    Dostavba jaderné elektrárny je bezpečnostní otázkou

    Pompeo s Babišem podle očekávání hovořili i o plánované výstavbě dalšího bloku jaderné elektrárny Dukovany, o kterou má zájem americká společnost Westinghouse. Podle Pompea by partnerství s ruskými a čínskými státními podniky mohlo být oslabením české národní bezpečnosti a suverenity.

    „Je to záležitost, kterou připravuje vláda, ale investorem je ČEZ, bude to pro příští vlády, ale my samozřejmě tady tu strategickou spolupráci jasně vnímáme,“ uvedl k záležitosti Babiš.

    O stavbu jaderného bloku v Česku se zajímá pět firem - ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a Westinghouse.

    Zeman varoval před rychlým stažením z Afghánistánu

    Poslední oficiálním bodem programu amerického ministra byla spíše zdvořilostní schůzka na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Ten varoval Spojené státy před neuváženým stažením z mise v Afghánistánu. Američané chtějí počet svých vojáků v zemi snížit na méně než 5 tisíc. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka naopak Pompeo ocenil „vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech s ohledem na jejich další potenciál.

    „Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016 a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí,“ uvedl po schůzce Ovčáček.

    Pompeo na Hradě strávil zhruba půl hodiny, když dorazil později kvůli předchozímu programu.

    Návštěva Česka je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno se přesune do Slovinska a pak navštíví také Rakousko a Polsko.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media