natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vyslání českých vojáků na polsko-běloruskou hranici se odkládá

    14. prosince 2021  10:49
    Ministr obrany Lubomír Metnar se rozhodl pozastavit proces schvalování mandátu pro vyslání jednotky českých vojáků na pomoc na polsko-běloruských hranicích. Situace se podle něj stabilizovala a zapojení českých vojáků tak zatím není potřeba. Mandátem měli tento týden projednat poslanci a senátoři.  

    Situace na polsko-běloruské hranici, kterou se za podpory běloruského režimu snaží nelegálně překročit tisíce migrantů | foto: MON

    „Plánované vyslání českých vojáků do Polska zatím není třeba, protože situaci na hranici s Běloruskem se podařilo stabilizovat,” uvedl ministr Metnar.

    Jak podotkl, o aktuální situaci ho telefonicky i oficiálním dopisem informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Ten poděkoval České republice za kontinuální politickou podporu a nabídku pomoci. Ta by se pro jeho zemi stala znovu aktuální až v případě opětovného zhoršení situace na hranici.

    Mandát, který schválila vláda 8. prosince 2021, počítá s vysláním až 150 českých vojáků, především ženistů,, kteří by mohli v Polsku působit až 180 dní.

    Návrhem na vyslání vojáků se měla už v úterý zabývat Poslanecká sněmovna. Schválení jí v pondělí doporučil branný výbor. Misi vyslovili podporu kromě vlády i zástupci nastupující vládní koalice SPOLU a Pirátů se STAN.

    Do Polska měli v období do Vánoc vyjet ženisté z Bechyně, vojáci z 53. pluku elektronického boje, 102. průzkumného praporu a 533. praporu bezpilotních prostředků.

    Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se ale vystupňovala na podzim. Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku.

    Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které Evropská unie na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

    Polské úřady ale zveřejňují opakovaně fotografie a videa přímo z hranic. Při pokusech o ilegální překročení hranic do Polska na záběrech migrantům často pomáhají příslušníci běloruských ozbrojených sil.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media