natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kriminalita dětí, kyberútoky i váleční uprchlíci. Obecní policisté řeší aktuální témata

    30. března 2022  18:45
    Několik set účastníků z Česka, Slovenska a Polska hostí mezinárodní konference obecních policii, která začala v Olomouci. Mezi hlavní témata patří kyberbezpečnost, kriminalita dětí nebo zkušenosti z řešení následků loňského tornáda na jižní Moravě. Program ale reaguje několika tématy i na současnou válku na Ukrajině.  

    Mezinárodní konference obecních policií v Olomouci | foto: FT Technologies

    „V souvislosti se stávající bezpečnostní situací, uprchlickou krizí a novými výzvami jsme přistoupili k určité revizi,“ uvedl Pavel Boháč ze společnosti FT Technologies, která konferenci na olomoucké právnické fakultě organizuje.

    Letošní šestý ročník největší akce svého druhu ve střední Evropě zahrnuje přes dvě desítky expertních přednášek. Několik z nich reaguje na současný válečný konflikt a vzniklou bezpečnostní situaci. Například o činnosti polských strážníků při poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, o zvládání stresu v krizových situacích nebo o zbraních v rukou civilistů při obraně napadené země.

    Na konferenci rovněž vystoupí první místopředseda vlády a ministr vnitra České republiky Vít Rakušan, který nad jejím konáním převzal osobní záštitu.

    Mezinárodní konference obecních policií je primárně určena zástupcům obecních a městských policií, účastní se jí rovněž reprezentanti státní správy a samospráv, integrovaného záchranného systému a bezpečnostních sborů, partnerských organizací a v neposlední řadě i akademické sféry.

    „Vytváří ojedinělou platformu pro osobní setkávání a výměnu zkušeností, program je rozdělen na čtyři odborné panely – bezpečný prostor, technologie, prevence a edukace, legislativa,“ konstatoval Boháč.

    Mezi hlavní témata budou patřit konkrétní poznatky z řešení mimořádných událostí, například následků loňského ničivého tornáda na jihu Moravy nebo se zabezpečením veřejného pořádku třeba při návštěvě papeže na Slovensku.

    V programu nechybí ani přednášky z oblasti kybernetické bezpečnosti včetně kyberútoků na infrastrukturu samospráv nebo ze sociální oblasti v kontextu kriminality dětí a trestných činů páchaných na dětech.

    Letošní ročník se koná po roční pauze způsobené pandemií covid-19. Tradičně setkání strážníků provází řada doprovodných aktivit. Vůbec poprvé se část programu přesune do veřejného prostoru.

    Ve čtvrtek 31. března se před budovou fakulty bude prezentovat Bílý kruh bezpečí s mobilní poradnou pro oběti, svědky a pozůstalé po obětech trestních činů.

    „Půjde o preventivní akci, na kterou jsou například zváni ve spolupráci s městem a krajem také žáci a studenti škol,“ uvedl Boháč.

    Hlavním organizátorem je společnost FT Technologies, která je považována za lídra trhu v oblasti poskytování informačních technologií pro obecní a městské policie. Spoluorganizátorem je Právnická fakulta Univerzity Palackého Olomouc.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media