Půlmiliardovou pokutu za vrtulníky už obrana zaplatila, podá ale žalobu

Vydáno 03.06.2021
Půlmiliardovou pokutu za vrtulníky už obrana zaplatila, podá ale žalobu Ministerstvo obrany už zaplatilo pokutu 550 milionů korun, kterou mu kvůli nákupu nových amerických vrtulníků uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do konce týdne ale proti rozhodnutí úřadu podá správní žalobu.  

Bitevník AH-1Z Viper a víceúčelový bratříček UH-1Y Venom | foto: Bell Helicopters

“Uloženou pokutu jsme uhradili minulý týden. Jsme nadále přesvědčeni o správnosti našeho postupu,” řekl natoaktual.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Obrana proto podá proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) do konce tohoto týdne správní žalobu ke krajskému soudu v Brně.

Pokutu úřad ministerstvu vyměřil počátkem roku a předseda ÚOHS Petr Mlsna ji i přes stížnosti ministerstva v dubnu potvrdil. Pokutu měla obrana uhradit do 8. června.

Podle úřadu se resort dopustil přestupku tím, že v rozporu se zákonem v roce 2019 podepsal mezivládní dohodu s USA o nákupu tuctu nových vrtulníků Bell za více jak 17 miliard korun, aniž by předtím vypořádal námitky neúspěšné italské společnosti Leonardo. Ta vrtulníky také vyrábí.

Ministerstvo pochybení od počátku odmítá a pokutu považuje za nepřijatelnou. “Nelze vyřizovat obstrukční námitku firmy, která námi nebyla v rámci zakázky vláda-vláda nikdy napřímo oslovena,” konstatoval Pejšek.

Podání správní žaloby proti rozhodnutí avizoval ministr obrany Lubomír Metnar od počátku. „Ministerstvo obrany trvá na tom, že pokuta uložená ÚOHS je zcela neoprávněná, nepřiměřená. ÚOHS při rozhodování nezohlednil veškeré relevantní okolnosti, které zohlednit mohl a měl,“ poznamenal už dříve Metnar.

Leonardo jsme nikdy neoslovili, hájí se obrana

Ministerstvo argumentuje tím, že firmu Leonardo na podání nabídky na dodávky vrtulníků nikdy neoslovilo.

Italská společnost Leonardo přitom napadla výběr nových vrtulníků u ÚOHS opakovaně. A neúspěšně.

První podnět k prošetření podali Italové k ÚOHS už v prosinci 2019. Krátce po podpisu smlouvy na nákup amerických vrtulníků. Úřad však správní řízení zastavil, protože podnět byl podán až po uzavření smlouvy. Poté počátkem roku 2020 firma Leonardo navrhla zákaz plnění smlouvy. V srpnu ÚOHS podnět zamítl a ministerstvu nákup povolil.

Společnost Leonardo poté podala proti rozhodnutí takzvaný rozklad, který tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj v listopadu zamítl. V prosinci pak úřad zahájil s ministerstvem obrany kvůli zakázce přestupkové řízení.

A výsledkem je půlmiliardová pokuta. Nákupem amerických vrtulníků se přitom má zabývat také Evropská komise, která si vyžádala z Česka podklady.

Výběr nových vrtulníků běží přitom už od roku 2015. Od té doby ministerstvo podniklo tři podrobné průzkumy trhu. Na jejich základě a podle armádních požadavků se ukázala jako jediná varianta nákup vrtulníků formou vláda-vláda s USA. Američané nabízeli dvě možnosti - buď stroje Black Hawk nebo Viper a Venom. Hodnotící komise pak vybrala druhou variantu za 17 miliard korun.

Stroje italského výrobce Agusta AW-139M byly sice o polovinu levnější, ale podle ministerstva a armády nesplňovaly základní požadavek. Armáda totiž chtěla bojem prověřený stroj a ne jen militarizovaný civilní vrtulník.

inc natoaktual.cz