Podívejte se, jak armáda cvičí novináře a humanitární pracovníky

Vydáno 02.05.2008
Speciální komando vtrhne do tábora ozbrojenců a po krátkém boji vysvobozuje zajatce. V lesích na Vyškovsku tak vyvrcholil kurz přežití pro novináře a humanitární pracovníky.  
FOTOGALERIE

"Na vysvobození jsme čekali jako na smilování. Už toho bylo dost, jsem unavená, moc jsme toho nenaspali," popsala své bezprostřední dojmy po skončení kurzu jedna z účastnic Eliška Prchlíková.

Nekonečné a stále se opakující výslechy věznitelů, psychický nátlak, neustávající štěkot psů přímo u obličeje, lezení po kolenou po kamenech za trest, hodiny ve dřepu v kleci z ostnatého drátu nebo metr pod zemí ve vyhloubené jámě. Takové byly poslední hodiny zajetí, do kterého se účastníci v rámci kurzu dostali.

"Řvaní věznitelů mi nevadilo, ani štěkající psi u obličeje. Nejhorší bylo to čekání a fyzické úkoly, kterými nás únosci trestali. Nakonec jsem únoscům všechno prozradila," dodala Prchlíková.

Únos a zajetí patří tradičně k vrcholům speciálního kurzu přežití ve Vyškově. Armádní specialisté zde během několika dní připravují novináře a humanitární pracovníky na všechna možná rizika a situace, do kterých se mohou dostat během své práce ve válečných oblastech.

Během velmi realistického výcviku si účastníci kurzu prakticky vyzkoušejí všechny dovednosti - jak přežít v neznámé zemi, jak se chovat v případě zajetí, vyjednávat nebo jak reagovat v případě nenadálých událostí.

"Vlastníma rukama jsem musela zabít krůtu, abychom si měli jako tým co připravit k jídlu," popsala Prchlíková tu část výcviku, při které instruktoři učí účastníky, jak s minimem vybavení přežít uprostřed přírody.

Ministerstvo obrany pořádá takový kurz přežití každoročně, letos už počtrnácté. Podobným výcvikem mají možnost ve Vyškově projít i čeští diplomaté a na pobyt v misích tam vojáci připravují i civilní personál NATO.

Vojenský výcvik nabízí novinářům armáda od roku 1994. Cílem tehdy bylo připravit novináře na jejich výjezdy k českým vojákům, kteří v té době působili na Balkáně. Kurzem do té doby prošly přes dvě stovky českých novinářů a humanitárních pracovníků.

"Každý den vám daleko více hrozilo, že se stanete obětí únosu a vydíraní, než že se dostanete do nějaké bojové situace. Proto mi přišlo velmi vhod, že jsem měl díku kurzu zkušenost se simulací únosů, výslechů, přežití v neznámém prostředí, ale zároveň jsem si uměl udělat představu o tom, co může způsobit například střelba z různých druhů zbraní," řekl o kurzu jeden z dřívějších absolventů kurzu Marek Vozka, který působil jako humanitární pracovník v Čečensku.

inc natoaktual.cz