natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští stíhači se vrátili z Pobaltí. Poplachy kvůli Rusům zněly takřka denně

    30. září 2022  12:01
    Čeští letci s gripeny se po šesti měsících vrátili z alianční mise v Pobaltí na mateřskou základnu v Čáslavi. Od dubna chránili vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska. Na kontě mají přes čtyřicet ostrých startů k nekomunikujícím ruským vojenským letounům.  

    Letouny JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil | foto: Martin Král, 21. základna taktického letectva

    Do Česka se vrátili letci se čtyřmi stroji Gripen v pátek před polednem. Jeden z pěti nasazených strojů přeletěl do Česka kvůli pravidelné údržbě už v srpnu.

    V 9 hodin ráno předal velitel české jednotky v Pobaltí Michal Daněk operační úkol polským letcům se stroji F-16. Ihned poté odstartovaly české letouny JAS-39 Gripen ze základny v Šiauliai a zamířily na svou domovskou základnu v Čáslavi.

    Část vojáků úkolového uskupení přistála kolem poledne na čáslavském letišti, návrat dalších je plánován ve dvou rotacích v následujících dnech.

    „Úspěšně jsme absolvovali naše sedmé nasazení v zahraničí. I přesto, že mise byla v jejím průběhu prodloužena na žádost litevské vlády ze čtyř na šest měsíců, úkol jsme úspěšně splnili,“ řekl velitel základny Jaroslav Míka.

    Šlo o sedmou zahraniční misi českých letců, čtvrtou právě v Pobaltí. Původně měla skončit v červenci, ale na žádost Litvy zůstali čeští letci o dva měsíce déle, protože je neměl ze spojenců kdo vystřídat.

    Vytížení českých letců bylo nevídané. Z litevské základny v Šiauliai startovali především k nekomunikujícím ruským vojenským letounům, které se nebezpečně přiblížily ke vzdušnému prostoru pobaltských republik.

    Na kontě tak několik desítek ostrých startů, takzvaných „Alpha Scramble“ k ruským vojenským letounům.

    „Za dobu našeho působení v Pobaltí jsme provedli více než čtyři desítky ostrých startů a ve vzduchu strávili stovky letových hodin,“ uvedl Michal Daněk.

    Připomněl, že na úkol nebyli čeští letci sami. Kvůli posílení východního křídla NATO s nimi z litevské základny působili během prvních čtyř měsíců také španělští letci se stroji F/A-18 a poté maďarští letci rovněž s gripeny. Ze základny v estonském Ämari pak nebe střežili také francouzští stíhači s letouny Mirage 2000.

    Aktivita ruského letectva je v oblasti od invaze na Ukrajinu mimořádná. Litevské ministerstvo obrany hlásí k dnešnímu dni už 133 ostrých startů k ruským vojenským letounům. A to jen od počátku dubna, kdy Češi ochranu nebe nad pobaltskými republikami převzali.

    Za „němé“ jsou označovány letouny, které se objeví blízko vzdušného prostoru spojenců a nekomunikují s řízením letového provozu, nemají letové plány nebo zapnuté automatické odpovídače anebo vše dohromady. To může být nejen předzvěst možného útoku v tom nejhorším případě, ale také problém pro civilní stroje na letových trasách.

    Pohotovostní stíhačky mají za úkol neznámé letouny identifikovat a vyprovodit je do bezpečné vzdálenosti.

    Generální štáb Armády ČR dříve avizoval, že celkové počty ostrých vzletů a typ plněných úkolů nelze blíže specifikovat kvůli utajení a ochraně české jednotky v Pobaltí.

    Nicméně už v červnu potvrdil, že čeští stíhači do té doby startovali k desítkám vojenských strojů. Pro srovnání při poslední misi v Pobaltí v roce 2019 zaznamenali čeští letci celkem 13 ostrých vzletů za celé čtyři měsíce jejich působení.

    Ruský průzkumný letoun narušil vzdušný prostor Švédska a Dánska

    Ruské vojenské lety v regionu směřují převážně do ruské militarizované exklávy Kaliningradu a nazpět do Ruska. Krátce po invazi na Ukrajinu ale ruské bojové stroje narušily například i vzdušný prostor Švédska. A ruské letouny nyní také operují v běloruském prostoru, odkud odpalovaly střely na cíle na ukrajinském území.

    Zajímavostí je, že po celé září čeští stíhači s letouny Gripen, (kterých má armáda pouze 14) střežili vzdušný prostor hned nad pěti evropskými státy. Kromě Pobaltí, také doma nad Českem a nově nad sousedním Slovenskem, které vyřadilo zastarávající letouny MiG-29 a na dodávky nových amerických nadzvukových strojů F-16 teprve čeká.

    Kromě ostrých startů k různým typům letounů absolvovali čeští piloti rovněž mnoho výcvikových misí s aliančními partnery, a to nejen nad Pobaltím, ale i například na území Švédska či Polska.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media