natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vítejte v Litvě. Češi vojáci s obrněnci posílili jednotky v Pobaltí

    18. července 2018  14:16
    Mechanizovaná rota s obrněnci Pandur posílila vícenárodní předsunuté jednotky NATO v Litvě. Na místě je všech 230 českých vojáků. V zemi zůstanou do konce ledna, kdy je vystřídají čerstvé síly. V sousedním Lotyšsku pak působí česká minometná četa.  

    Čeští vojáci v Litvě | foto: Lietuvos kariuomenės

    Čtyři předsunuté vícenárodní prapory eFP (Enhanced Forward Presence) v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a Polsku jsou součástí opatření Severoatlantické aliance k odstrašení Ruska po anexi Krymu a akcích na východě Ukrajiny.

    „Nasazení českých sil do Litvy ukazuje silnou podporu země a solidaritu NATO při zajišťování bezpečnosti Litvy a Pobaltí. Aktivní účast spojenců v pobaltských státech a v Polsku vysílá jasný signál, že Aliance je silná, sjednocená a připravená reagovat na jakoukoli hrozbu,“ uvedl litevský ministr obrany Raimundas Karoblis.

    Zhruba 230 českých vojáků se oficiálně připojilo k vícenárodní předsunuté jednotce pod německým velením v úterý. Působit budou ve výcvikovém prostoru litevské armády v Rukle, zhruba 70 kilometrů severozápadně od hlavního města Vilniusu.

    Předsunuté jednotky NATO

    Rozmístění a složení vícenárodních praporů NATO v Pobaltí a Polsku v červnu 2017

    Na rozmístěníčtyř vícenárodních praporůse dohodly členské země NATO kvůli posílení své schopnosti odstrašení vůči Ruskuv reakci na anexi Krymu. Důvodem je obava aliančních členů na takzvaném východním křídle z ruské politiky.

    V každé ze zemí je rozmístěno asi1 000 vojáků, kteří se střídají. Praporu v Estonsku velí Británie, v Litvě Německo, v Lotyšsku Kanada a v Polsku USA.

    Hlavním úkolem jednotky je zdokonalit se ve výcviku v mezinárodním prostředí. Cílem je, aby jednotky z různých zemí byly schopny v případě krize a nasazení spolupracovat. Nasazení je také příležitostí prověřit přesuny na dlouhé vzdálenosti přes území cizích států.

    „Se svými kolegy budeme procvičovat bojové činnosti, tedy útok, obranu, dále přesuny a doprovody. Tedy klasické aktivity, které se týkají mechanizovaného praporu,“ vysvětlil už dříve velitel české jednotky Jiří Líbal.

    Kromě Německa a Česka vysílají do Litvy své jednotky také Belgie, Nizozemsko, Francie, Norsko, Lucembursko a Island. Celkově je v Litvě nasazeno zhruba 1 200 zahraničních vojáků.

    Jádro české jednotky tvoří mechanizovaná rota ze žateckého 41. mechanizovaného praporu s obrněnými vozidly Pandur. Posílena je pak o ženijní četu, logistickou jednotku a zdravotnický tým. Jednotka s osmdesáti kusy techniky se přesunovala do Litvy postupně od 9. do 11. července ve třech vlakových soupravách.

    V Litvě zůstane jednotka do poloviny ledna, pak ji vystřídají čerstvé síly. Podobně v sousedním Lotyšsku, ve výcvikovém centru Adazi, už od června působí v rámci vícenárodní bojové skupiny pod kanadským vedením 55 českých vojáků z minometné jednotky. Jádro tvoří vojáci ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic.

    Pobaltí budou znovu střežit gripeny

    Proti pobaltské misi vystupují delší dobu komunisté, kteří při hlasování o důvěře podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD. Obě komory parlamentu českou účast v misi ale vcelku hladce schválily.

    Pal! Když spustí minometná baterie, noc se krátce změní v den

    Nasazení v Pobaltí není pro české vojáky první zkušeností. V roce 2017 působilo v Litvě rotní úkolové uskupení v rámci sestavy zemí V4 a pobaltských států pod názvem „Training Bridge“. Do tříměsíčního cvičení se zapojilo přes 100 vojáků ze 74. lehkého motorizovaného praporu s 30 vozidly.

    Ve druhé polovině roku 2019 pak do Pobaltí zamíří nadzvukové letouny Gripen českých vzdušných sil. Stejně jako v letech 2009 a 2012 budou chránit vzdušný prostor pobaltských republik, které vlastní stíhací stroje nemají a v jejich ochraně se jednotlivé státy NATO střídají.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media