natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pentagon uvedl do pohotovosti 8 500 vojáků pro nasazení v Evropě

    25. ledna 2022  6:12
    Kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu nařídil americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil uvést do zvýšené pohotovosti 8 500 vojáků. V případě aktivaci sil NATO mají být připraveni na rychlé nasazení v Evropě do pěti dnů.  

    Mluvčí Pentagonu John Kirby | foto: defense.gov

    „Spojené státy budou rozhodně jednat na obranu svých národních zájmů v reakci na akce Ruska, které poškozují nás, naše spojence nebo partnery,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby na pondělní tiskové konferenci.

    Do stavu zvýšené pohotovosti nařídil ministr obrany Lloyd Austin uvést 8 500 amerických vojáků z různých jednotek. Zůstanou zatím na mateřským základnách v USA a v případě potřeby mají aktivace Sil rychlé reakce NATO (NRF) mají do pěti dnů odcestovat do Evropy. Měli by sloužit jako ujištění amerických závazků na obranu evropských členů NATO nikdo z nich nemá být nasazen na Ukrajině, zdůraznil Kirby.

    Síly NRF tvoří 40 tisíc vojáků ze států Aliance, která je zatím neaktivovala. Asi polovinu z počtu pak tvoří jednotky velmi rychlé reakce (VJTF). Takzvané hrotové síly tvoří kromě pozemních jednotek a výsadkářů také letecké a námořní komponenty.

    „Ministr Austin uvedl řadu jednotek ve Spojených státech do zvýšené připravenosti k nasazení, což zvyšuje naši připravenost poskytnout síly, pokud by NATO mělo aktivovat NRF nebo pokud se situace vyvine jinak,“ konstatoval Kirby. Upozornil, že jde zatím jen o zvýšenou pohotovost a rozhodnutí o nasazení zatím nepadlo.

    Podle Kirbyho jde o opatření v souvislosti s „obklíčením Ukrajiny“, u jejíž hranic Rusko koncentrovalo na 100 tisíc vojáků s bojovou technikou. „Je zcela jasné, že Rusové nemají v tuto chvíli v úmyslu situaci deeskalovat,“ řekl.

    Američané a Britové stahují zaměstnance ambasád

    Kvůli možné hrozící ruské vojenské akci vůči Ukrajině začala Spojené státy stahovat personál ze své ambasády v Kyjevě. Jde většinu rodiny diplomatů a některé zaměstnance. K podobnému kroku sáhla také Británie.

    Americké ministerstvo zahraničí nicméně zdůraznilo, že velvyslanectví v Kyjevě zůstává nadále otevřené a že oznámení neznamená evakuaci. Krok byl zvažován již nějakou dobu a není známkou zeslabení americké podpory Ukrajiny, konstatovalo ministerstvo.

    Britské úřady uvedly, že neví o žádné konkrétní hrozbě, na zastupitelském úřadu ale zůstane jen zhruba polovina pracovníků.

    Velvyslanectví USA v Bělorusku rovněž vyzvalo americké občany ke zvýšené ostražitosti a opatrnosti kvůli politickému a vojenskému napětí v regionu. „Stále se objevují poplašné zprávy o další neobvyklé ruské vojenské aktivitě poblíž ukrajinských hranic, včetně hranic s Běloruskem,“ upozornila ambasáda ve sdělení zveřejněném na svém webu.

    „Občanům USA se doporučuje, aby se vyhýbali demonstracím a pravidelně kontrolovali možné plány pro odjezd v případě mimořádné situace,“ dodalo velvyslanectví.

    Ukrajina označila rozhodnutí USA odvolat rodiny diplomatů z Kyjeva kvůli hrozící ruské invazi za předčasné a za projev přílišné opatrnosti.

    Podle českého velvyslance při NATO Jakuba Landovského ale Spojené státy i Británie spojence pravidelně a detailně informují o zpravodajských informacích, které k jejich rozhodnutí vedou. „Jedná se personál, který není absolutně klíčový… Je to skutečně opatření bezpečnostní a technické, týkající se provozních záležitostí ambasád,“ konstatoval v Událostech a komentářích České televize.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media