Patrioty na Slovensko. Země dostane ochranu jako Turecko během syrské války

Vydáno 09.03.2022
Kvůli ruskému útoku vyšle Nizozemsko na Slovensko na žádost NATO rakety Patriot a 150 vojáků na jejich obsluhu. Podobný krok už oznámilo také Německo. Nejvýkonnější zbraňové systémy v okolí budou součástí nově se formující předsunuté bojové skupiny na ochranu východního křídla Aliance.  

Systém Patriot | foto: NATO Photos

Vyslání jednotky se systémem Patriot oznámila v úterý nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren.

„Přijali jsme zásadní rozhodnutí, že spolu s Němci zajistíme na Slovensku protivzdušnou obranu. Je to opravdu nutné kvůli hrozbě, kterou právě zažíváme,“ uvedl ministryně. Kabinet podle ní s nasazením v zásadě souhlasí. „Zatím nevidíme začátek konce této války,“ prohlásila Ollongren.

Na protivzdušné obraně Slovenska se Nizozemsko bude podílet spolu s Německem. Berlín má rovněž vyslat jednotku s raketami Patriot.

NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rychle posiluje vojenskou přítomnost na svém východním křídle. Od Pobaltí, přes Polsko až po Rumunsko a Bulharsko. V každé ze zemí měli původně předsunutý vícenárodní prapor o síle zhruba tisíc vojáků. Teď jsou počty vojáků dvojnásobné.

Další takové jednotky mají vzniknout právě na Slovensku a v Maďarsku. Do battlegroup na Slovensku by se měli zapojit i čeští vojáci. Vláda jich tam chce vyslat až 400.

Systém Patriot americké výroby využívá střely dlouhého doletu typu země-vzduch s operačním dosahem až 60 kilometrů a dosahem radaru až 160 kilometrů. Protivzdušnou ochranu Slovenska tak bude zajišťovat nejvýkonnější zbraňový systém této kategorie v celém širokém okolí. Umožňuje likvidovat taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu a letouny. Osvědčil se například v roce 1990 během první války v Perském zálivu, kdy chránil koaliční jednotky před iráckými raketami typu Scud.

NATO takovým způsobem nasadili systémy Patriot naposledy v roce 2013 na ochranu velkých tureckých měst na východě země před možnými raketovými útoky ze Sýrie.

Systémy Patriot mají z evropských spojenců ve výzbroji pouze Nizozemsko, Německo a Španělsko. Pořizuje je tak Polsko a z dalších států Švédsko nebo Švýcarsko.

inc natoaktual.cz