natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Svět nebude bezpečné místo, varoval Opata a vyzval k modernizaci armády

    22. února 2022  12:36
    Podle náčelníka Generálního štábu AČR Aleše Opaty se Česká republika nemůže tvářit, že se jí agrese vůči Ukrajině netýká. Česko potřebuje NATO a modernizovanou armádu, prohlásil na velitelském shromáždění. To je pro něj poslední ve funkci, protože oznámil, že skončí.  

    Náčelník Generální štábu Aleš Opata na velitelském shromáždění (22.2.2022) | foto: Armáda ČR

    „Svět nebude bezpečné místo,“ prohlásil Opata na tradičním velitelském shromáždění s tím, že česká armáda potřebuje i vzhledem k současné bezpečnostní situaci pokračovat v modernizaci.

    Za největší nedostatek, které NATO vyčítá české armádě, je zpoždění u budování těžké brigády. Pro její vybudování potřebuje armáda nakoupit nové pásové obrněnce. Zaostávání označil Opata za hazard.

    „Před čtyřmi lety jsme si stanovili pět priorit. A přesně definovali, čeho musíme dosáhnout. Kromě bévépéček se všechny podařilo splnit. Nestalo se to samo. Nestalo se to za den. Pracovala na tom spousta lidí a všem ještě jednou děkuju!“ řekl Opata.

    Opata potvrdil, že v čele Generálního štábu po čtyřech letech končí. „Kariéry důstojníků jsou řízeny a mají své doby. Nikdy jsem se netajil tím, že to vidím na čtyři roky, je to standard,“ řekl. Odmítl spekulace, že odchází kvůli vyčerpání nebo ztrátě ideálů.

    Poznamenal, že se z jeho hlediska podařilo splnit většinu priorit, které si stanovil při nástupu do funkce. Od projektů rychlého dopadu až po dokončení strategických modernizačních projektů. Za jedinou nedokončenou akvizic považuje pořízení pásových bojových vozidel pěchoty (BVP).

    Vedení armády podle jeho slov do zatím nedokončeného tendru vložilo spoustu energie. „Udělal jsem, co jsem mohl. Věřím, že se nákup bojových vozidel pěchoty nezpozdí o další roky,“ řekl.

    Poukázal na současnou situaci na Ukrajině, kde se podle jeho slov ukazuje důležitost těžkých zbraní, kvality zbraní nebo počet vojáků.

    Černochová chce silnou armádu

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vojákům zopakovala své priority a ujistila, že se bude intenzivně věnovat modernizaci armády a potřebnému růstu obranného rozpočtu.

    „Chci armádu, která nebude první na řadě, když vláda šetří. Zavázali jsme se k výdajům ve výši 2% HDP na obranu v roce 2025 a co nejrychleji vybudujeme těžkou brigádu. Slib splníme. A premiér, ministr financí i koaliční partneři to berou jako prioritu,“ uvedla.

    Jak dodala, její resort čeká cela řada důležitých akvizic. Od rozhodnutí o další provozu nadzvukových letounů, přes tanky a právě pásové obrněnce.

    „Budeme také muset dokupovat techniku, která bude sloužit brigádě rychlého nasazení. Ti by uvítali více obrněnců Pandur, protože ten předchozí nákup byl vzhledem ke škrtům poloviční,“ řekla.

    Obrana musí šetřit. O miliardy na obrněnce nepřijde, jen odloží splátku

    Připomněla, že například nové americké vrtulníky dorazí do Češka už příští rok, ale počet 12 nebude konečné číslo. „Možná půjde i o nákup dalšího transportního letounu. Odchod z Afghánistánu ukázal, že chybí letadlo, do kterého se vejde technika i vojáci,“ dodala.

    Černochová potvrdila, že s avizovaný odchodem Opaty oslovila dva až tři generály, kteří by mohli v čele Generálního štábu usednout. Jména ale neprozradila. Spekuluje se o Miroslavu Hlaváčovi, Jaromíru Zůnovi nebo současném šéfovi Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karlu Řehkovi, který dříve velel speciálním silám.

    Opata ve svém projevu před vojáky kritizoval pořizování techniky. „Náš akviziční proces někdy připomíná výstup na Mount Everest. Trvá dlouho a když je špatné počasí, musí se sejít zpátky do základního tábora,“ konstatoval s tím, že velmi dlouho trvá vyřízení i některých velmi naléhavých projektů.

    Dříve je přitom podle jeho slov bylo možné dokončit během několika měsíců. „Dnes v některých případech ani po letech nemáme na dvoře výsledek. Pokud se to nezmění, v budoucnu budeme pořizovat technologie, které budou zastaralé, ještě než nám přijdou do skladu,“ podotkl.

    Za zásadní do budoucna a rovněž pro svého nástupce pak označil, že se armáda adaptovala na nový koncept NATO vedení boje a zásadní adaptace ji čeká v novém pojetí boje v multidoménovém prostoru. „Vojáci se musí neustále přizpůsobovat novým hrozbám a být připraveni dělat zásadní vojenská rozhodnutí na základě detailních znalostí a dynamicky se vyvíjejícího bezpečnostního prostředí,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media