natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čekání na obrněnce Titus končí. Obrana podepsala smlouvu na 62 vozidel

    24. června 2019  15:21
    Po dvou letech jednání se ministerstvu obrany podařilo dotáhnout k podpisu smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard korun. Obrněnce dodá v letech 2022 a 2023 společnost Eldis Pardubice, potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.  

    Obrněné vozidlo TITUS na veletrhu IDET v Brně | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Armáda dostane v příštích letech 42 obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 vozidel v modifikaci MKPP (místo koordinace palebné podpory). Součástí kontraktu je i logistické zabezpečení a školení.

    „Vozidlo Titus nahradí zastaralou techniku a budou jím vybaveny jednotky 4. brigádního úkolového uskupení,“ uvedl v tiskové zprávě náčelník Generálního štábu Aleš Opata.

    Zakázku schválila vláda už loni v červenci. Celkem 62 obrněných vozidel Titus 6x6 na podvozku z dílen kopřivnické Tatry a bojovou nástavbou od francouzské společnosti Nexter Systems podle ministerstva vyjdou na 6,072 miliardy korun včetně DPH.

    Zakázku přitom vláda schválila už předloni v létě. Vojáci přitom měli o vozidlo eminentní zájem už od roku 2015, kdy měl v Česku premiéru. Obchod se však zadrhl.

    TITUS 6x6

    • Délka: 7,55 m
    • Šířka: 2,55 m
    • Výška: 2,73 m
    • Hmotnost: 17-27 t
    • Dojezd: 700 km
    • Max. rychlost: 110 km/h
    • Pol. otáčení: 17 m
    • Brodivost: 1,2 m
    • Boční náklon: 30 %

    Zdroj: Nexter Systems

    Původně totiž vozidla měla dodat společnost Tatra Export. Ta ale neměla bezpečnostní prověrku a proto žádala ministerstvo o změnu dodavatele. Součástí pořízení nových vozidel Titus jsou totiž i komunikační systémy a kryptografická zařízení. Dokumentace k zástavbě těchto prvků je utajovaná, proto je nutná bezpečnostní prověrka dodavatele.

    Novým dodavatelem se tak stala pardubická společnost Eldis, která se sice specializuje na výrobu radarů, ale stejně jako Tatra Export patří do zbrojařského koncernu Czechoslovak Group (CSG).

    Společnost Eldis příslušnou bezpečnostní prověrku má a získala i výhradní licenci od francouzského výrobce nástavby vozidla Nexter Systems na dodávku vozidel, jejich výrobu a servis. Do poloviny července si obě strany mají oficiálně vyměnit podepsané smlouvy.

    „Úspěšně se nám podařilo dokončit projekt, který se řešil od roku 2015. Naše armáda získává nová bojová vozidla, která budou vyráběna v České republice a výrazně přispějí k modernizaci pozemních sil,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Fotografie

    Obrněné vozidlo TITUS
    Obrněnec Titus na podvozku Tatra
    Obrněné vozidlo TITUS na veletrhu IDET v Brně
    Obrněné vozidlo TITUS na veletrhu IDET v Brně

    Nové kolové obrněnce mají podle generála Opaty umožnit vojákům působit plně v podmínkách moderního bojiště. „Umožní nám posílit schopnosti velení a řízení nasazených jednotek, a to jak na území našeho státu, tak v zahraničí,“ konstatoval.

    Podvozek Tatra 6x6 s nezávislými výkyvnými nápravami odpruženými vzduchem má jednu zajímavost - řiditelnou první a třetí nápravu pro zajištění co nejlepší manévrovatelnosti.

    Vozidlo podle výrobce odolá výbuchu nálože až do 15 kg ekvivalentu TNT. K dispozici jsou aktivní i pasivní ochranné systémy a vozidlo může být osazeno kteroukoli z moderních dálkově ovládaných zbraňových stanic - od kulometů přes kanóny až po granátomety.

    Vozidlo ovládá tříčlenná osádka, kterou tvoří velitel, střelec a řidič. V zadní části vozidla je pak prostor pro desetičlenný výsadek. V případě potřeby může být posádka zredukována na dva členy a dvanáctičlenný výsadek.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media