Na Ukrajinu už zamířil z Česka vojenský materiál za 47 miliard, uvedla Černochová

Vydáno 05.10.2022
Export českého vojenského materiálu na Ukrajinu letos dosáhl 47 miliard korun, uvedla ministryně obrany Jana Černochová po setkání se zástupci českého obranného průmyslu. Samotný český stát pak už poskytl Kyjevu pomoc za 4,2 miliardy.  

Vlak s municí a zbraněmi na Ukrajinu (27. února 2022) | foto: Armáda ČR

„Ruská armáda i díky tomu zaznamenává jednu porážku za druhou,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vláda podle ní navíc dnes schválila další pomoc Ukrajině. Jde o těžkou techniku, bližší informace z bezpečnostních důvodů ale ministryně nezveřejnila.

„Ukrajina vnímá pomoc jako masivní a neustávající,“ prohlásila po jednání se zástupci českého obranného průmyslu. Jaký konkrétní vojenský materiál na Ukrajinu odchází, nechtěli ale jeho zástupci z bezpečnostních důvodů komentovat.

Z Česko letos podle aktuálních údajů putoval na Ukrajinu vojenský materiál přesahující 47 miliard korun. Loni to bylo za zhruba 14 miliard.

Podle ministryně jde o těžkou techniku, krátké i dlouhé zbraně nebo munici. Na sociálních sítích se objevují fotografie a videozáběry, že z Česka do bojující země putovaly rovněž tanky, bitevní vrtulníky, děla nebo raketomety. Podle Černochové si zveřejňování dodané techniky nepřeje sama ukrajinská strana.

Ministryně poděkovala českým zbrojařským firmám, že s pomocí neotálely a pomoc začala na Ukrajinu proudit bezprostředně po ruské invazi. „A ta byla právě v těch klíčových momentech ruské války na Ukrajině klíčová,“ řekla.

Černochová připomněla, že český stát Ukrajině daroval techniku a vojenský materiál za 4,2 miliardy korun. „To také není málo. A zároveň probíhají různé sbírky a chci poděkovat všem těmto organizacím. Děje se něco úžasného,“ uvedla.

Například na speciální účet ukrajinského velvyslanectví od počátku ruské invaze Češi přispěli už přes 1,3 miliardy korun (k 22. září).

Přes 1,27 miliardy již bylo využito na nákup vojenského obranného materiálu pro ukrajinskou armádu i u českých výrobců.

V pondělí také oznámili organizátoři kampaně „Dárek pro Putina“, že se v Česku podařilo pořídit modernizovaný tank T-72 Avenger za zhruba třicet milionů korun. Asi jedenáct tisíc Čechů se složilo a vybralo potřebnou částku přibližně za měsíc.

Černochová poznamenala, že aktuální situace může pomoci vrátit český obranný průmysl na pozice, které zbrojní firmy měly ve 30. letech minulého století.

Předseda sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík novinářům řekl, že český obranný průmysl dostává objednávky nejen z Ukrajiny, ale z celého světa. Černochová podotkla, že 90 procent z celkové české zbrojní výroby směřuje na zahraniční trhy.

inc natoaktual.cz