Obrana žádá USA o nabídku na nákup letounů F-35. Zatím nezávazně

Vydáno 04.10.2022
Ministerstvo obrany odeslalo v pondělí americké straně nezávaznou žádost o nabídku na pořízení 24 kusů nadzvukových letounů F-35 Lightning II. První jednání o konkrétních podmínkách se má uskutečnit v polovině října přímo v USA.  

Letoun F-35 Lightning II italských vzdušných sil na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Ministerstvo obrany předalo americké straně takzvaný „dopis s žádostí o nabídku“. Dokument podle ministerstva obrany zatím není závazným požadavkem.

„Česká vláda jeho prostřednictvím pouze indikuje svůj zájem začít s americkou stranou o nákupu letounů jednat,“ uvedla tisková služba ministerstvo obrany. A předání dopisu je pro americkou stranu nutným předpokladem pro další vyjednávání.

Už v polovině října mají zástupci ministerstva obrany jednat o parametrech pořízení a provozu letounů přímo v USA. Jedním z hlavních bodů všech nadcházejících jednání má být možné zapojení českého průmyslu.

Nejpozději 1. října příští rok má ministryně obrany Jana Černochová informovat vládu o dojednaných základních parametrech pořízení a provozu letounů F-35. Na základě toho pak vláda rozhodne, zda si nejmodernější stroje 5.generace Česká republika skutečně pořídí.

Vláda Petra Fialy pověřila ministerstvo obrany vyjednávat o pořízení letounů v návaznosti na končící pronájem 14 švédských letounů Gripen v červenci. Pronájem švédských strojů skončí v roce 2027 a může být ještě o dva roky prodloužen.

V září proběhlo úvodní jednání českých a amerických expertních týmů. Rozhodnutí vlády zahájit jednání s USA vychází z analýzy, kterou vypracovala Armáda ČR. Podle ní jen nejmodernější stroje „páté generace“ mohou obstát na bojišti budoucnosti a pro další provozování nadzvukového letectva by se měla Česká Republika po skončení pronájmu gripenů poohlížet právě po nich.

Nákup superstíhaček F-35 je řešení na desítky let a silný symbol, tvrdí experti

V srpnu pak vznikl meziresortní vyjednávací tým, v němž jsou vedle zástupců ministerstva obrany také zástupci ministerstva zahraničí, financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Pracovní tým ministerstva obrany vedou náměstkyně Blanka Cupáková a náměstek Jan Jireš.

F-35 jako nejmodernější sériově vyráběný bojový stroj současnosti postupně zařazuje do výzbroje několik spojenců. Nizozemsko, Itálie, Británie, Dánsko, Norsko a z mimoevropských samozřejmě Spojené státy, Izrael nebo Japonsko. Letouny si nedávno objednaly země jako Polsko, Německo, Finsko, Švýcarsko nebo Řecko.

Právě Švýcarsko v polovině září podepsalo definitivně smlouvu o nákupu 36 letounů F-35A. Americký výrobce Lockheed Martin je dodá letech 2027 až 2030 a nahradí současnou flotilu letounů F/A-18 Hornet a F-5 Tiger.

inc natoaktual.cz