natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Stát chce podpořit spolky, které připraví občany k obraně státu

    19. května 2020  7:52
    Vláda schválila úpravu zákona o zajišťování obrany České republiky. Novela umožní, aby ministerstvo obrany finančně nebo materiálně podpořilo spolky, které budou připravovat občany k obraně státu. Obrana chce ročně rozdělovat až 275 milionů korun.  

    Kurz přežití pro civilní zaměstnance NATO | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Úpravu zákona nyní posoudí poslanci. Ministerstvo obrany si o novely slibuje, že bude motivovat spolky a organizace k tomu, aby se v době míru zapojily do přípravy občanů k obraně státu.

    „Je to důležitý krok k zapojení branných spolků do přípravy občanů k obraně státu. Posilujeme vazby s veřejností v této oblasti a motivujeme ji, aby měla možnost se angažovat, a to i jinak než třeba vstupem do Aktivní zálohy,“ uvedl na twitteru po jednání vlády ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Ministerstvo obrany by vybrané spolky mohlo podpořit finančně nebo bezplatným zapůjčením nemovitostí či vybavení. Ročně chce ministerstvo obrany takto rozdělovat až 275 milionů korun.

    Podle ministerstva obrany mají spolky, církve či náboženské společnosti často velmi dobře organizovanou členskou základnu a také materiální i odborné zázemí. Zákon je ale dosud nijak nemotivuje k tomu, aby se do podobných aktivit zapojily.

    S povinným zapojením se dosud počítá až po vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. Dokument ale upozorňuje, že není jasné, jak by stát v takovém případě zvládl občany připravit. Musel by totiž k tomu v jednu chvíli vyčlenit velké množství profesionálů, které by ale pravděpodobně zároveň potřeboval ke své obraně. Navíc by podobná příprava byla náročná časově.

    Cílem úpravy zákona je vytvoření systému, ve kterém by se lidé dobrovolně připravovali na obranu státu už v době míru. Týkalo by se to například střeleckých spolků, radioamatérů, zdravotnických spolků, kynologů nebo různých klubů sebeobrany. Obecně by šlo o ty spolky, které zabývají aktivitami, které upevňují morální vlastnosti, fyzickou zdatnost či psychickou odolnost občanů, zvýší jejich znalosti, odbornost nebo návyky, které můžou být při obraně státu využitelné. Stejně tak při zvládaní nevojenských mimořádných událostí a krizí.

    Ministerstvo by mělo rejstřík takových subjektů a pomáhalo jim finančně, materiálně i metodicky. Mělo by zároveň k dispozici seznam členů a při povinných odvodech by pak mohlo přihlédnout k jejich schopnostem a znalostem.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media