Další zbraně z Česku už mají Ukrajinci. Obrana chystá dodávku zdravotnického materiálu

Vydáno 28.02.2022
Druhy vlak se zbraněmi z Česka dorazil po poledni na neupřesněné místo pro předání ukrajinské armádě. Informovala o tom ministryně obrany Jana Černochová s tím, že ještě tento týden chce obrana poslat na Ukrajinu zdravotnický materiál. Munici a zbraně nabízejí také čeští zbrojaři.  

První zásilka s municí na Ukrajinu. | foto: Armáda ČR

Česká pomoc Ukrajině pokračuje. Oni spát nemohou, my nesmíme! Jsme s vámi, Ukrajinci,“ uvedlo na twitteru ministerstvo obrany.

Vypravení druhého vlaku s pomocí pro ukrajinské bojovníky potvrdila v pondělí ráno na twitteru česká armáda bez dalších podrobností. Jde o neupřesněný vojenský materiál za 400 milionů korun, o jehož darování rozhodla vláda v neděli.

Ministerstvo obrany ani vláda z bezpečnostních důvodů neupřesňují, o jaký materiál jde. Ministryně obrany Jana Černochová i premiér Petr Fiala uvedli pouze, že nejde o lehké zbraně.

Po poledni už Černochová konstatovala, že vlak dorazil na místo předání ukrajinské straně. „Vojenský materiál za více než 600 milionů korun už je tam, kde má být. Díky všem, kdo několik dnů a nocí nespali a makali, aby Ukrajina dostala naši pomoc co nejdřív,“ uvedla.

Na videozáběrech, které armáda zveřejnila, je vidět noční odjezd vlaku se 13 vagony, převážně krytými nákladními vozy. První vlak, ve kterém Česko poslalo na Ukrajinu lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo předání.

„Banditům se nesmí ustupovat. Pomáháme dál!“ uvedla ministryně s tím, že obrana chystá tento týden v rámci další pomoci poslat na Ukrajinu zásilku zdravotnického materiálu.

Dary v podobě munice či zbraní nabízí také čeští zbrojaři, formálně by ale zásilky musely jít přes ministerstvo obrany. Šéf Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR a předseda dozorčí rady České zbrojovky Lubomír Kovařík uvedl, že české firmy již materiál na Ukrajinu dodávají.

Český obranný průmysl je zároveň připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti.

Ministerstvo obrany rovněž aktivovalo vlastní ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky. „Velmi rádi se postaráme o jejich rodiny,“ slíbila Černochová. Ministerstvo má k dispozici ubytovací kapacity v řádu stovek lůžek.

inc natoaktual.cz