Obrana chystá speciální zákon. Má zajistit financování armády a její modernizaci

Vydáno 24.09.2022
Minimálně 2 procenta HDP na obranu ročně, nový způsob financování strategických projektů armády a komplexní obranné výdaje napříč resorty. To jsou hlavní a zásadní změny, které má přinést nový speciální zákon připravovaný ministerstvem obrany.  

Cvičení českého uskupení pro Síly velmi rychlé reakce NATO na Libavé. Jádro tvoří 71. mechanizovaný prapor z Hranic vyzbrojený dosluhujícími obrněnci BVP-2, které chce armáda nahradit. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Znění nového zákona chce ministerstvo obrany v nejbližších týdnech předložit k připomínkovému řízení. Platit by mohl od 1. července 2023, informovalo ministerstvo na svých stránkách.

Slibuje si od něj zjednodušení a zefektivnění systému financování obrany státu a především dotažení klíčových projektů modernizace české armády.

„Aktuálně připravujeme největší akvizice v historii ČR. Válka na Ukrajině potvrdila, že abychom byli připraveni na současné i budoucí konflikty, je urychlená modernizace armády naprosto nezbytná, a že ji nelze odkládat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že k tomu je potřeba pružný systém financování.

Zákon tak přináší tři zásadní změny: přímo stanovuje, že Česko bude na svou obranu dávat minimálně 2 % svého HDP (Hrubého domácího produktu), stanovuje způsob financování armádních strategických projektů a komplexně definuje obranné výdaje, za jejichž řízení má být ministerstvo obrany odpovědné.

Zákon nově uloží ministerstvu obrany povinnost vypracovat a nechat vládou schválit prioritní strategické projekty a umožní v průběhu let vytvářet zdroje k jejich průběžnému financování.

Pokud se z nějakého důvodu prostředky na tyto projekty během jednoho roku nevyčerpají, nemusí se vracet zpět do rozpočtu tak, jako dosud. Bude je možné převést do dalších let a použít je, až bude konkrétní projekt dotažen k podpisu smlouvy.

Jednoduše řečeno, obrana tak získá „zvláštní fond“, na kterém bude mít na strategické nákupy připraveny peníze.

Půjde o armádní projekty, které trvají více let, mají zásadní dopad na obranyschopnost státu a počítají s rozpočtem nad 300 milionů korun.

Tyto strategické projekty by podle nové legislativy měla schvalovat vláda. To má přinést její intenzivnější zapojení do zajišťování obrany.

Jako špatná hypotéka

Nový system by měl odbourat dosavadní problémy, kdy ministerstvo obrany mělo sice potřebné peníze na nákup armádní techniky, ale z různých důvodů se nepodařilo uzavřít smlouvu, peníze jako nevyčerpané vrátilo a další rok už na projekt ve státním rozpočtu zkrátka potřebná suma nebyla.

Černochová současný systém financování přirovnala k příkladu, kdy člověk získá hypotéku na dům a musí okamžitě a přesně říct, že v lednu bude mít základovou desku a za kolik, v únoru obvodové zdi a za kolik, v březnu střechu, ačkoli zatím ani neví, kdo ten dům bude stavět. „Do takovýchto detailů není možné plánovat, ale současný systém to po nás přesto chce,“ konstatovala.

Nový zákon rovněž uloží vládě, aby každý rok při plánování rozpočtu uvolnila minimálně 2 % HDP na obranu. Ministerstvo si od toho slibuje stabilitu pro plánování střednědobého výhledu. Černochova upozornila, že dvouprocentní hranice vyplývá z členství ČR v NATO.

„Tímto krokem dáváme jasně najevo svou připravenost a vůli dostát našim závazkům. Jsme si vědomi nutnosti budovat svou obranyschopnost, protože Aliance bude silná, jen pokud budou všichni plnit, k čemu se zavázali,“ dodala.

Nový zákon pak má stanovit také pravidla pro ostatní resorty. Ty budou muset dávat ministerstvu obrany avizovat na tři roky dopředu své plány na investice, jež podle definice NATO spadají do obranných výdajů. Resort obrany pak následně posoudí, zda jde o obranné výdaje, a pokud ano, tak je zahrne přímo do obranného rozpočtu.

inc natoaktual.cz