natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dny NATO ozdobí obří Ruslan a česko-slovenský průlet stíhačů

    22. srpna 2013  9:02
    Legendární těžký transportní letoun Ruslan se představí na připravovaných zářijových Dnech NATO v Ostravě. Obří stroj váže k mošnovskému letišti zvláštní vztah, když právě zde byl před čtvrtstoletím ještě v barvách sovětského Aeroflotu vůbec poprvé představen široké veřejnosti v tehdejším Československu.  

    Těžký transportní letoun An-124 Ruslan přistává na letišti v Mošnově | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Letoun An-124 Ruslan se návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě představí na statické ukázce. Na podobných akcích v Evropě je jinak k vidění velmi zřídka.

    Vůbec poprvé byl na mošnovském letišti k vidění v červnu 1988, kdy byl prezentován československé veřejnosti jako důkaz technologické vyspělosti Sovětského svazu. Tehdy ještě v barvách Aeroflotu se zúčastnil dětského dne při návratu z pařížské airshow do Moskvy a vzbudil nebývalý zájem.

    Na Mošnov se pak letoun zase vrátil po dlouhých dvaceti letech v roce 2008, kdy si lidé mohli letoun prohlédnout už v rámci Dnů NATO. Kvůli vytížení stroje však měli na jeho prohlídku pouze několik málo hodin.

    Dny NATO v Ostravě

    Letošní dvanáctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhne 21.- 22. září. Vstup na akci je zdarma. Je o ojedinělou nekomerční přehlídku, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Loni akci navštívilo 208 tisíc lidí.

    Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

    "Nyní, po pětadvaceti letech se Ruslan v Ostravě představí potřetí a návštěvníci budou mít možnost si jej prohlédnout na statické ukázce po celé dva dny," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky organizuje.

    Výjimečnou možnost budou mít návštěvníci díky úzké spolupráci s Armádou České republiky, která mošnovské letiště využije k vyložení vojenského nákladu z Afghánistánu. Ruslany hrají řadu let klíčovou roli při zajišťování strategického transportu pro tuto misi. "Chtěli bychom armádě poděkovat za vstřícnost, že umožní návštěvníkům se seznamovat nejenom s technikou kterou má ve výzbroji, ale i tou, kterou si pronajímá, čehož je právě Ruslan nejlepším příkladem," dodal Pavlačík.

    Česká republika je členskou zemí  mezinárodního programu Severoatlantické aliance SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), v rámci kterého dlouhodobě využívá letouny Ruslan provozované společností Volga Dněpr.

    Češi a Slováci poletí společně

    Druhou mimořádnou událostí, kterou organizátoři největší akce takového typu u nás pro diváky připravili, bude unikátní společný průlet českých a slovenských vzdušných sil. Půjde o připomenutí dvacátého výročí samostatné existence Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky a důkaz výborných vzájemných vztahů.

    Nejprve koncem srpna na Sliači během Slovak International Fest (SIAF) a pak v září na mošnovském nebi se představí stíhače Jas-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca z výzbroje Vzdušných sil AČR spolu se stíhači MiG-29 a cvičnými letouny L-39 Albatros ze Slovenska.

    Co bude k vidění

    "Na českém nebi bylo česko-slovenskou formaci možné vidět velmi zřídka, poprvé české a slovenské MiG-29 v roce 2004 v Českých Budějovicích, pak bitevní vrtulníky Mi-24 v roce 2006 v Přerově a naposledy v roce 2011 taktické stroje na Aviatické pouti v Pardubicích.  Poprvé však půjde o formu vzájemné reciproční prezentace na nejvýznamnějších akcích v obou zemích. Věřím, že to bude silný zážitek pro všechny návštěvníky," uvedl velitel vzdušných sil Libor Štefánik.

    Pro návštěvníky obou akcí tak půjde o zcela mimořádnou příležitost spatřit tuto unikátní formaci českého a slovenského letectva. "Společné přelety taktických letadel Slovenské republiky a České republiky jsou skutečným unikátem, který určitě potěší nejen fanoušky vojenského letectva," dodal velitel slovenských vzdušných sil Miroslav Korba.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media