natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obecní policisté ze tří zemí diskutují o podobě strážníka 21. století

    16. září 2020  18:23
    Na dvě stovky účastníků z Česka, Slovenska a Polska hostí mezinárodní konference obecních policií v Olomouci. Hlavním tématem největšího setkání svého druhu ve střední Evropě, odloženého z jara kvůli pandemii koronaviru, je role a podoba strážníka v 21. století. Expertní program zahrnuje více jak dvě desítky přednášek.  

    Konference obecních policií v Olomouci | foto: FT Technologies

    „Naše konference je ojedinělým setkáním strážníků z různých koutů republiky, respektive napříč třemi státy,“ uvedl Daniel Bednařík, jehož společnost FT Technologies akci každoročně pořádá. Jak podotkl, jde především o výměnu zkušeností.

    Pátý ročník konference začal v Olomouci v prostorách Právnické fakulty ve středu a potrvá až do pátku. Na programu jsou desítky odborných přednášek reflektující například nasazení během pandemie koronaviru, ale i technologické novinky, které mohou obecním strážníkům při práci pomoci.

    Hlavním tématem je strážník v 21. století. Organizátoři připouštějí, že situace kolem onemocnění covid-19 bude ale určitě v popředí zájmu. „Exkluzivně zazní hned několik příspěvků na toto téma, navíc z úst zástupců všech tří zemí. Takže bude také prostor k porovnání činností jednotlivých městských policií v tomto nešťastném období,“ konstatoval Bednařík.

    Konference se účastní také zástupci státní správy a samospráv, integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů i akademické sféry. Debata se tak bude týkat i podoby takzvaného „ideálního strážníka“ a o možností, které se naskýtají obecním a městským policiím při případném nahrazování „lidských zdrojů“ novými technologiemi.

    „Strážníci jsou totiž jeden z důležitých pilířů při zajišťování veřejného pořádku,“ dodal Bednařík s tím, že velký prostor bude tradičně věnován autentickým příběhům a zkušenostem, které mohou být nejen inspirací, ale také určitým varováním před chybami.

    Účastníci se tak budou věnovat například případu výbuchu plynu v panelovém domě v Prešove loni v prosinci a vyslechnou si vyhodnocení eliminace loňského útoku aktivního střelce na Poliklinice Fakultní nemocnice v Ostravě.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media