natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nový šéf NATO Rasmussen - pečlivý politik s důkladnými plány

    1. srpna 2009  10:37
    Nový generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen se dnes v Bruselu ujímá úřadu. Bývalý dánský premiér je prvním takto vysoce postaveným politikem v čele Aliance. Do Bruselu přichází s pověstí pečlivého politika, kterému záleží na přesném a důkladném plánování.  

    Šestapadesátiletý Rasmussen nahradí ve funkci dosavadního generálního tajemníka Jaap de Hoop Scheffra, který byl v čele Aliance bezmála šest let. - Scheffer končí v čele NATO. Byl citlivý ke všem členům

    Rasmussen byl celkem třikrát šéfem dánské vlády. Doposud žádný politický šéf NATO nebyl v minulosti tak vysoko postaveným politikem. Poprvé se Rasmussen stal premiérem, když jeho Liberální strana zvítězila ve volbách v listopadu 2001 se slibem, že tvrdě zpřísní pravidla pro žadatele o azyl a sníží daně. Znovu byl zvolen v roce 2005. Vyhrál i volby v roce 2007 s příslibem, že zlepší veřejné služby.

    Za roky ve vysoké politice získal pověst, že mu velmi záleží na přesnosti a důkladném plánování. I na nové působení se podle zasvěcených velmi pečlivě připravoval.

    "Je generálním tajemníkem pro novou dobu, kterou bude charakterizovat nová strategická koncepce NATO. Dá se očekávat, že tlaky na to, k čemu nám Alince vlastně má být a jakými prostředky má disponovat, budou ještě větší," říká o novém generálním tajemníkovi bývalý český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

    Generální tajemník NATO

    Generální tajemník NATO je z titulu své funkce předsedou Severoatlantické rady a odpovídá za její řízení. Zároveň je nejvýše postaveným civilistou v NATO, ale reprezentuje Alianci spíše navenek. Nemá skutečnou rozhodovací pravomoc, v případě neshod může sloužit jako prostředník. I když nezastupuje konkrétní zemi, má v diplomacii status "hlavy státu", který mu otevírá všechny státnické dveře a umožňuje mu tak lepší výkon této funkce. Funkční období generálního tajemníka NATO trvá čtyři roky.

    Volba Anderse Fogh Rasmussena do čela Aliance ale nebyla jednoznačná. Mezi kandidáty měl sice nejsilnější pozici, ale jeho zvolení na jarním výročním summitu ve Štrasburku až do poslední chvíle blokovalo Turecko.

    Vadilo mu, že dosavadní dánský premiér před časem neodsoudil karikatury proroka Mohameda v dánském tisku, které pak v muslimských zemích zvedly vlnu násilných nepokojů.

    Přesvědčování tureckých představitelů nakonec prodloužilo jednání summitu o dvě hodiny. Klíčovou roli nakonec sehrál americký prezident Obama, který kvůli tomu vedl s Tureckem separátní jednání. Turecko nakonec souhlasilo a získá za to zřejmě post náměstka generálního tajemníka, který bude mít na starosti vztahy s muslimskými státy.

    Šestapadesátiletý Anders Fogh Rasmussen je považován za velmi cílevědomého politika. Otevřeně podpořil americkou invazi do Iráku a Dánsko jako jedna z prvních zemí vyslalo do Iráku své vojáky. Stejně tak do Afghánistánu, kde působí 750 dánských vojáků.

    Rasmussen je ženatý, má dvě dcery a jednoho syna. Italský premiér Silvio Berlusconi přesně ve stylu svých provokativních prohlášení o něm řekl: "Rasmussen je nejvíce pohledný premiér v Evropě. Uvažuji, že ho představím své manželce".

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media