natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • TOP 5: Šéfem rezortu 28 let či 1 den? Ministerští matadoři a jepice v čele obrany

    7. května 2021  6:39
    Přestože jsou extrémní délky funkčního období ministrů obrany výjimečné, známe takové případy i od nás. Porovnali jsme spojence a víme, kde slouží ministři obrany nejdéle, kde se střídají nejrychleji i jak jsou na tom Češi. A kdo vydržel šéfovat obraně 28 let?  

    Zasedání ministrů obrany Aliance v Bruselu | foto: NATO Photos

    Ministr obrany je klíčovou osobou v systému zajišťování obrany země. Vede rezort, jemuž podléhají ozbrojené síly, zodpovídá za jejich vybavení či dlouhodobé modernizační procesy. Při častých změnách slýcháme kritiku ohledně narušení kontinuity a stability při vedení tohoto silového ministerstva.

    Ministři v Česku

    Od vzniku ČR (1993) jsme měli 18 ministrů obrany, oproti například 14 ministrům financí, ale na druhou stranu napočítáme 23 ministrů zdravotnictví

    I Česko má zkušenost s několikadenním ministrem obrany, nicméně ti nejsou ani jinde zcela neobvyklí. Přesto se u nás střídají ministři obrany častěji než u našich spojenců. V rámci našeho seriálu TOP 5 jsme opět zapátrali ve statistikách aliančních zemí, abychom porovnali výdrž ministrů obrany, našli rekordmany a také posoudili, zda na délku jejich působení má vliv členství země v NATO (metodologii výpočtů uvádíme na konci článku).

    Kde šéf obrany vydrží nejkratší a nejdelší dobu?

    Když se řekne „nejrychleji se střídající vlády od konce války“, vybaví se nám nejspíše Itálie, případně relativně méně stabilní země například na západním Balkáně. V obou případech bychom se ovšem spletli. TOP 5 zemí, kde vydrží ministr obrany nejkratší dobu, totiž „vedou“ Řecko (průměrně 1,31 roku ve funkci) a Turecko, následované Estonskem, Českou republikou (1,56 roku) a Slovenskem. Tedy působí-li v zemích NATO jeden ministr obrany průměrně po dobu 2,37 roku, tak v ČR se udrží ve funkci o 207 dní méně.

    TOP 5: Ministerští matadoři a jepice v čele obrany

    Naopak země s nejdéle sloužícími ministry obrany od roku 1949 (nebo od vzniku země) vedou Lucembursko a možná trochu překvapivě Maďarsko (shodně 4,24 let), následované (Západním) Německem a pak pěticí zemí shodně se 3 lety (Albánie, BulharskoČerná Hora, Litva a Polsko).

    TOP 5: Ministerští matadoři a jepice v čele obrany

    Ministrem obrany na tři dekády?

    V poslední tabulce jsme viděli vysoké zastoupení zemí východní Evropy, což nám pomůže vysvětlit hned následující TOP 5, a sice rekordmani ve funkcích. Při bližším ohledání je zřejmé, že dlouholetí ministři se v těchto zemích objevovali zejména v době před jejich vstupem do NATO, tedy v období nedemokratických režimů. 

    Tuto TOP 5 uzavírá de Gaulleův ministr obrany Pierre Messmer (9 let 137 dní, 1960–1969), jenž byl mimochodem vůbec nejdéle sloužícím francouzským ministrem obrany od dob Ludvíka XV. 

    Dobri Džurov byl šéfem obrany 28 let

    Všichni další v této TOP 5 jsou už z vlád tehdy ještě komunistických zemí (tj. pochopitelně z doby před vstupem těchto zemí do NATO), přičemž rekordmanem je bulharský generál Dobri Džurov, který ve funkci  vydržel nepřetržitě od roku 1962 až do 1990, čili neuvěřitelných 28 let.

    Pokud bychom z žebříčku komunistické režimy vyřadili a hodnotili jen země, které již jsou členy NATO, i tak se dostaneme na poměrně vysoká čísla. Za zmíněnou Francii by se zařadila Belgie (André Flahaut, 8 let a 162 dní v letech 1999-2007), Dánsko (Hans Hækkerup, 7 let 331 dní v letech 1993-2000), USA (Robert McNamara, 7 let 39 dní v letech 1961-1968). 

    Zebříček překvapivě uzavírá Itálie, jejíž politický veterán Giulio Andreotti strávil v čele obrany 7 let 8 dní (v letech 1959-1966) a který byl nejen předsedou vlády, ale postupně šéfoval deseti různým ministerstvům.

    TOP 5: Ministerští matadoři a jepice v čele obrany

    Nejdéle sloužícím českým ministrem obrany byl se 3 roky a 318 dny Martin Stropnický (v letech 2014-2017).

    Zítra nemohu, jsem ministrem

    Karolína Peake „vládla“ obraně 8 dní

    Pamatujete si osmidenní ministryni obrany ČR Karolinu Peake z roku 2012? I když pro „regulérního“ ministra je to čas krátký, zdaleka nebyla podle našeho žebříčku v rezortním křesle dobu nejkratší a do TOP 5 „ministerských jepic“ se vůbec nepropracovala.

    Jako předseda řecké vlády řídil Sofoklis Venizelos v turbulentní poválečné době i ministerstvo obrany, a to 7 dní (21.- 28.8. 1950). Na ještě kratší dobu byl řízením v Kanadě pověřen Jean-Eudes Dubé (5 dní, 1.- 6.9. 1972), v Nizozemsku Jan de Koning (4 dny, 4.- 8.3. 1978) a dokonce letos v USA David Norquist (2 dny, 20.-22.1.2021) na dobu, než byl schválen Bidenův ministr obrany.

    Bývalý maďarský ministr Pál Maléter

    A ano, v análech se nám podařilo vypátrat i jednodenního ministra obrany. V Maďarsku v revolučním roce 1956 jím byl Pál Maléter, který byl jmenován ministrem obrany ve třetí vládě Imreho Nagye, ovšem hned následující den jej zatkli okupující Sověti. 

    Zajímavostí pro nás je, že Maléter se narodil v Prešově a studoval v Praze, než rodina v roce 1939 prchla před nacistickou okupací. Historici dohledali jeho syna a natočili s ním rozhovor o jeho otci a roce 1956.

    TOP 5: Ministerští matadoři a jepice v čele obrany

    Čestné uznání: opakovaně do stejné řeky

    Estonský exministr obrany Jüri Luik

    Kromě obdivuhodného výkonu zmíněného Giulia Andreottiho sloužícího v čele deseti různých ministerstev jsme narazili i na jednoho ministra obrany, který se na svou pozici opakovaně vracel. Estonec Jüri Luik od nás tak získává ocenění nejvícekrát sloužícího ministra obrany, protože se na postu objevil hned třikrát (1993-1994, 1999-2001 a 2017-2021).

    Kromě toho byl Luik také estonským ministrem zahraničí, velvyslancem při NATO, v USA či v Rusku, což je v 55 letech solidní výkon. Po opuštění vládních funkcí letos poskytl rozhovor o novodobé roli Ruska.

    Má členství v NATO vliv na délku funkce?

    Ze všech sedmnácti zemí, které do NATO vstoupily později než v roce 1949 (nepočítáme Německo, které do vstupu nemělo ministra obrany), pak došlo u 65 % z nich ke zkrácení průměrné délky výkonu funkce, a sice o 0,68 roku (248 dní). 

    Tato změna může být způsobena tím, že se většina z těchto zemí před vstupem do NATO transformovala z nedemokratických režimů, z nichž - jak jsme viděli - zejména ty komunistické vytvářely podmínky, za kterých mohl jeden člověk stát v čele rezortu i desítky let. 

    Takového mj. najdeme i v Československu, když byl Bohumír Lomský ministrem obrany téměř 12 let (1956-1968). Československé ministry jsme ovšem do statistiky nezahrnovali a počítáme až samostatnou ČR od roku 1993. Naši nadprůměrnou rychlost výměn ministrů by to stejně nevylepšilo. Zatímco my od roku 1993 vystřídali 18 ministrů obrany, tak například Maďarsko jen osm.

    Jak jsme počítali?

    • Jako nejzazší bod pro naše data bereme rok vzniku NATO, tj. 1949. Od té doby počítáme ministry obrany ve všech zemích, které jsou nyní v NATO (tj. celkem 30 zemí), bez ohledu na datum jejich vstupu do Aliance.
    • U zemí, které vznikly (získaly samostatnost) později než v roce 1949, počítáme ministry až od roku vzniku země (např. u ČR od roku 1993). U těch jsme pak porovnali délku působení ve funkci před a po vstupu do NATO.
    • Stejná osoba na postu ministra je započtena víckrát jen při přerušeném mandátu (pokud táž osoba působila kontinuálně na postu ministra obrany ve více vládách, počítá se jednou). 
    • Za ministra považujeme i pověřeného či úřadujícího ministra (acting, ad interim,…), jelikož i ten ministerstvo řídí. 
    • Nezahrnujeme Island, který nemá ministerstvo obrany. 

    Našli jste v článku chybu? Napište nám na info@natoaktual.cz.

    pet; natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media