NATO spěchá s dodávkami zbraní Kyjevu. Obává se nové masivní ruské ofenzívy

Vydáno 06.04.2022
Spojenci z NATO řeší další urychlené dodávky zbraní a vojenského vybavení pro Ukrajinu. Podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga potřebuje Kyjev dozbrojit a doplnit zásoby během pár týdnů, než se ruská invazní vojska stihnout na východě země přeskupit a spustit další velkou ofenzívu.  

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

Západ podle Stoltenberga sleduje, že Rusko přesouvá své síly od Kyjeva na východ a jih Ukrajiny, aby se pokusilo zcela ovládnout Donbas a získat pozemní spojení s anektovaným Krymem.

“Jsme svědky nové fáze války, protože se ruská vojska skutečně stahují nejen z Kyjeva, ale i z velké části severní Ukrajiny… Prezidentu Putinovi se nepodařilo dosáhnout cílů, které si pro svou vojenskou operaci stanovil,” uvedl Stoltenberg před dvoudenní schůzkou ministrů zahraničí NATO.

Na té mají spojenci probrat, jak Kyjevu co nejefektivněji pomoci a zároveň potvrdit další posilování vojenské přítomnosti na východním křídle Aliance.

Moskva podle Stoltenberga přesouvá řadu jednotek zpět do Běloruska, odkud před měsícem zaútočily, ale také zpět na ruské území. Tam se mají ruské oddíly kvůli masivním ztrátám přeskupit.

“Budou přezbrojeny, protože spotřebovaly spoustu munice, a budou dozásobeny palivem a vším, co potřebují, potravinami a tak dále, aby mohly zahájit novou velkou ofenzívu,” varoval Stoltenberg.

Západ proto očekává novou velmi koncentrovaný ruský útok, jejímž cílem má být obsazení celého Donbasu na východě Ukrajiny. Šéf Aliance upozornil, že přeskupení ruských invazních jednotek zabere pravděpodobně několik týdnů. “V tomto okně je nesmírně důležité, aby spojenci NATO poskytli Ukrajině další podporu. Abychom byli schopni dozbrojit a dozásobit ukrajinské síly,” vyzval Stoltenberg.

Většina aliančních zemí včetně Česka už Kyjevu zbraně a další vojenské vybavení posílá. Podle Stoltenberga by v rámci dalších dodávek měly na Ukrajinu putovat podobně jako dosud hlavně protitankové střely či systémy protivzdušné obrany.

“Byl bych opatrný s popisem konkrétních systémů, protože si myslím, že z operačních důvodů je lepší, aby spojenci skutečně poskytovali podporu, než aby oznamovali každý konkrétní zbraňový systém, který Ukrajině předají,” uvedl.

Západ se obává dalších ruských zločinů

Ruské vraždění civilistů v Buči a v dalších ukrajinských městech podle něj nesmí zůstat nepotrestáno.

“K těmto zvěrstvům došlo v období, kdy Rusko oblasti kontrolovalo, takže je za ně zodpovědné,” podotkl s tím, že jde o brutální činy, které Evropa nezažila po několik posledních dekád.

Připomněl, že cílení vojenských operací na civilisty a jejich vraždění je válečným zločinem s všichni zodpovědní musí být postaveni před soud. “Obávám se, že budeme svědky dalších,” dodal.

inc natoaktual.cz