Stáhněte síly a zbraně z Ukrajiny a vraťte lodě, vyzývá NATO opět Moskvu

Vydáno 31.10.2019
Rusko musí stáhnout z východní Ukrajiny všechny své síly a vojenské vybavení, přestat podporovat separatisty a vrátit zadržovaná plavidla ukrajinského námořnictva, vyzvala Severoatlantická aliance. Šéf NATO Jens Stoltenberg upozornil, že spojenci nikdy neuznají ruskou anexi poloostrova Krym. Aliance chce dál pokračovat v podpoře Kyjeva.  

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský (vlevo) a šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

„Naléhavě vyzýváme Rusko, aby zastavilo veškerou politickou, finanční a vojenskou podporu militantním skupinám a zastavilo vojenské zásahy v regionech Doněck a Luhansk a aby stáhlo vojáky, vybavení a žoldáky z území Ukrajiny,“ vyzvaly členské země Moskvu po jednání komise NATO-Ukrajina. Velvyslanci členských zemí devětadvacítky jednali přímo v Kyjevě.

Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga je sice povzbudivé, že se na některých místech na východě Ukrajiny po dodržování příměří daří stahovat jednotky ukrajinské armády i prorurských separatistů z linie střetu, ale „jinde si konflikt na Donbase dál žádá životy“.

Stoltenberg kritizoval také nové a nové zprávy o hrozbách a omezeních vůči pozorovatelům OBSE, kteří mají situaci na východě země monitorovat, ale často je jim do řady oblastí znemožněn vstup.

Ukrajinská armáda bojuje proti Ruskem podporovaným separatistům v Luhanské a Doněcké oblasti na východě země od jara 2014. Konflikt si od té doby vyžádal přes 13 tisíc životů. Moskva od počátku i přes řadu důkazů jakoukoliv účast odmítá.

I přes stále napjatou situaci se v úterý začaly jednotky ukrajinské armády a separatistů na několika místech především kolem města Zolote stahovat. Odpoutání od linie střetu je obecně považováno za poslední překážku pro další čtyřstranné mírové rozhovory mezi Ukrajinou, Ruskem a Francií s Německem, které se v ukončení konfliktu angažují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský po setkání s šéfem NATO uvedl, že pokud křehké příměří vydrží i na dalším místě - konkrétně v okolí Petrivske - začne od pondělí Ukrajina stahovat své jednotky i z těchto míst.

Velvyslanci NATO ve společném prohlášení znovu potvrdili, že Aliance podporuje suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. „Nikdy neuznáme ruskou nezákonnou anexi Krymu. A odsuzujeme agresivní akce Ruska v oblasti Černého moře,“ uvádí se v dokumentu.

Spojenci také znovu vyzvali Moskvu, aby vrátila ukrajinská plavidla, která zadržela násilně loni v Azovském moři a umožnila volný přístup k ukrajinským přístavům v této zóně. Stoltenberg s odkazem na momentální přítomnost čtyř bojových plavidel Aliance v ukrajinském přístavu v Oděse podotkl, že NATO posiluje svou vojenskou přítomnost v Černém moři.

Zároveň ujistil, že spojenci pokračují i v podpoře a modernizace ukrajinských ozbrojených sil. Prostřednictvím deseti svěřeneckých fondů Aliance a partneři investují přes čtyřicet milionů eur do řady schopností včetně velení a řízení, logistiky, kybernetické obrany nebo hybridním hrozbám.

inc natoaktual.cz