NATO připravuje plán na přezbrojení ukrajinské armády na moderní systémy

Vydáno 15.06.2022
Severoatlantická aliance připravuje komplexní plán na dlouhodobou vojenskou pomoc Ukrajině. Umožní přezbrojení ukrajinské armády moderními zbraňovými systémy, uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg. Spojenci by plán měli schválit už na nadcházejícím summitu v Madridu koncem června.  

Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

„Pomůže Ukrajině z dlouhodobého hlediska při přechodu z vybavení ze sovětské éry na moderní vybavení NATO a při zvyšování interoperability,“ uvedl k plánu Stoltenberg před dvoudenní schůzkou ministrů obrany NATO, která začíná v Bruselu.

Stoltenberg poznamenal, že státy Aliance poskytnou Ukrajině další zbraně včetně těžké techniky a systémů dlouhého dosahu, které Ukrajina potřebuje, aby zvítězila. Přezbrojení by podle Stoltenberga mělo zároveň zvýšit schopnost spolupráce aliančních systémů s těmi ukrajinskými.

„Posílení podpory Ukrajině je pro nás zásadně důležité,“ řekl Stoltenberg s tím, že už na dnešní pracovní večeři očekává od ministrů členských zemí další konkrétní přísliby nových dodávek zbraní.

Valná většina zemí NATO včetně Česka dodává Ukrajině vojenské vybavení už od počátku ruské invaze. Kyjev ale požaduje více těžkých zbraní a především rychleji. Žádá o stovky houfnic, tanků, salvových raketometů, obrněných vozidel či bezpilotních letounů.

Podle ukrajinského ministra obrany Olexije Reznikova zatím obránci dostali jen zhruba desetinu techniky, kterou Kyjev od Západu žádal. Podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljaka potřebuje Ukrajina na 1 000 houfnic, 500 tanků, 300 salvových raketometů, 2 000 obrněných vozidel a 1 000 dronů, aby válku ukončila.

Biden oznámil dodávky za miliardu dolarů

Americký prezident Joe Biden ve středu oznámil, že Spojené státy Ukrajině poskytnou další zbraně za miliardu dolarů. Balíček by měl zahrnovat protilodní střely, salvové raketomety a dělostřeleckou munici.

„Informoval jsem prezidenta Zelenského, že Spojené státy poskytují Ukrajině další bezpečnostní pomoc ve výši jedné miliardy dolarů, včetně dalších dělostřeleckých systémů a zbraní pro pobřežní obranu, munici pro dělostřelectvo a pokročilé raketové systémy,“ uvedl Biden v prohlášení po telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem.

Bilý dům rovněž potvrdil, že poskytne Kyjevu humanitární pomoc ve výši 350 milion dolarů, včetně dodávek nezávadné pitné vody, nezbytných zdravotnických potřeb a zdravotní péče, potravin nebo hotovosti pro rodiny na nákup základních věcí.

„Spojenci poskytují odpalovací zařízení a střely Harpoon k posílení ukrajinské pobřežní obrany a Spojené království dodá raketový systém M270 a zajistí pro Ukrajinu výcvik při obraně jejího území na Donbasu,“ uvedl šéf Pentagonu Lloyd Austin.

Řada zemí NATO dnes podle něj už přislíbila nové zbraně Ukrajině. Například Německo má dodat raketomety a Slovensko zase vrtulníky.

Norský ministr obrany Bjørn Arild Gram ještě před jednáním avizoval, že jeho země zvažuje, že daruje Ukrajině další zbraně. Konkrétní ale neuvedl. Řecko chce na Ukrajinu poslat asi 30 bojových vozidel pěchoty ze svých skladů.

Britský ministr obrany Ben Wallace vyzval, že by se spojenci měli zaměřit rovněž na intenzivnější výcvik ukrajinských vojáků. „Síly na východní frontě jsou vyčerpané a čelí přesile,“ prohlásil.

„Spojenci a partneři již poskytli Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě miliard dolarů a také ekonomickou a humanitární pomoc,“ konstatoval šéf NATO s tím, že v tom Aliance hodlá pokračovat.

Ministři obrany mají podle něj rovněž diskutovat o tom, jak zvýšit praktickou podporu pro další ohrožené partnery, včetně Bosny a Hercegoviny a Gruzie.

„Ruská válka proti Ukrajině představuje největší hrozbu pro euroatlantickou bezpečnost za poslední dekády. Rusko je nyní zapojeno do brutální opotřebovací války proti ukrajinskému lidu, působící smrt a devastaci v masivním měřítku,“ dodal.

inc natoaktual.cz