natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Falešná referenda nikdy neuznáme, vzkázali spojenci a slíbili další pomoc

    23. září 2022  19:21
    Severoatlantická aliance v reakci na ruská „referenda“ na okupovaných územích Ukrajiny navýší svou pomoc Kyjevu. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga spojenci nikdy výsledky falešných hlasování o připojení k Rusku neuznají. Nejlepším způsobem k ukončení války, je podle něj posílit ukrajinské obránce na bojišti.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

    „Naší odpovědí, odpovědí NATO, je zesílení podpory,“ prohlásil Stoltenberg v rozhovoru pro CNN.

    Šéf NATO tak reagoval na zahájení „hlasování“ o připojení čtyř okupovaných ukrajinských regionů k Rusku, což by mohlo vést k anexi území podobně jako před lety na Krymu a ukrajinské osvobozování by pak Moskva mohla prezentovat jako útok na samotné Rusko.

    Čtyřdenní referenda na okupovaných území zorganizoval Moskva velmi narychlo poté, co ukrajinské jednotky od počátku září dobyly zpět rozsáhlé oblasti na severovýchodě země.

    Podle Stoltenberga využije Rusko falešná hlasování k další eskalaci války na Ukrajině. „Takzvaná referenda nemají žádnou legitimitu a samozřejmě nic nezmění. Nadále se jedná o agresivní válku Ruska proti Ukrajině,“ řekl.

    Spojenci z NATO podle něj zintenzivní podporu Kyjevu dalšími dodávkami zbraní, munice, vybavení a také výcvikem.

    Aliance jako celek odsoudila připravovaná hlasování na okupovaných území už ve čtvrtek. Ve společném prohlášení představitelé třiceti členských zemí ruský plán odsoudili s tím, že žádné územní zisky vyplývající z hrozby silou nebo za použití síly nelze uznat za legální.

    Falešná referenda v Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny nemají podle NATO žádnou legitimitu a budou hrubým porušením Charty OSN. „Spojenci v NATO jejich nezákonnou a nelegitimní anexi neuznají. Tato území patří Ukrajině. Vyzýváme všechny státy, aby odmítly zjevné pokusy Ruska o dobytí území,“ uvádí se v prohlášení.

    Nové kroky Kremlu včetně částečné vojenské mobilizaci, jsou podle Aliance další eskalací nezákonné války Ruska proti Ukrajině, stejně jako nezodpovědná jaderná rétorika Ruska.

    „Rusko má ve svých rukou možnost konflikt ukončit. Rusko musí okamžitě zastavit tuto válku a stáhnout se z Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media