NATO udeřilo na ústředí Kaddáfího zpravodajské služby

Vydáno 07.06.2011
Letouny NATO v pondělí podnikly útok na ústředí libyjské zpravodajské služby v Tripolisu. Oznámil to velitel alianční operace Charles Bouchard s tím, že šlo o jedno z klíčových velitelství Kaddáfího sil.  
"Pokud Kaddáfí bude nadále ohrožovat civilní obyvatelstvo, bude NATO pokračovat v tlaku na jeho režim a bude i nadále ničit jeho schopnosti útočit proti civilistům," řekl kanadský generál Bouchard.

Už v noci na pondělí bylo terčem bombardování v Tripolisu sídlo státního rozhlasu a televize. V ranních hodinách byla podle agentury AFP zasažena i budova patřící k parlamentu, kterou z poloviny zničil jeden z předcházejících náletů. Místo se nachází asi dva kilometry od hlavního náměstí libyjské metropole.

"Náš vzkaz libyjskému obyvatelstvu je jasný. NATO a jeho partneři vás ochrání. Náš vzkaz Kaddáfímu je rovněž jasný. Začali jsme tuto misi a dokončíme ji," prohlásil generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen. Podle něj se libyjský lid "může začít připravovat na budoucnost bez Kaddáfího".

Rasmussen na pravidelné tiskové konferenci uvedl, že NATO od počátku operace úspěšně zasáhlo asi 1 800 vojenských cílů, z toho asi 100 velitelských a řídicích středisek, 700 muničních skladů a také 500 tanků, obrněných transportérů a raketometů.

Povstalci dobyli horský Džafran
Povstalecké jednotky oznámily, že dobyly horské město Džafran, jihozápadně od Tripolisu, které bylo dosud pod kontrolou Kaddáfího jednotek. Podle agentur zatím není jasné, zda město opustily všechny vládní jednotky. Kaddáfího síly ho držely více než měsíc.

Do povstalecké bašty Benghází má v úterý přijet zvláštní ruský vyslanec Michail Markelov. S pověřením ruského prezidenta má jednat s představiteli povstalecké Přechodné národní rady.

Situace v Libyi bude jedním z hlavních témat středeční schůzky ministrů zahraničí NATO. "Očekávám, že začne diskuse o tom, jak se připravit na den, kdy Kaddáfí odejde, protože ten den přijde," uvedl šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

inc natoaktual.cz