natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO testuje své oči a uši, Češi zkoušejí sledovací systém

    23. května 2014  10:32
    Jde o největší testování pokročilých výzvědných, sledovacích a průzkumných technologií v historii NATO. Spojenci v Norsku prověřují své "oči a uši", které mají zajistit velitelům dokonalý přehled o bojišti. Česká armáda na manévry vyslala specialisty s pasivním sledovacím systémem VERA-NG.  

    Systém vzdušného průzkumu pozemních cílů NATO AGS. | foto: NATO Alliance Ground Surveillance Management Agency

    Na norské letecké základně Orland jde o historicky největší cvičení NATO v oblasti zpravodajství, sledování a průzkumu (intelligence, surveillance and reconnaissance, ISR).

    Systém AGS

    Alliance Ground Surveillance

    NATO buduje systém AGS (Alliance Ground Surveillance) pro sledování pozemních cílů a získávání detailního obrazu bojiště. Hlavní základny budou v Itálii a Spojených státech. Do provozu by měl být uveden v roce 2015.

    Program patří k takzvané "chytré obraně". Díky síti pozemních senzorů a špičkových bezpilotních letounů bude schopen odhalit a stopovat pohybující se objekty a poskytnout radarové a satelitní snímky pozorovaných oblastí a důležité informace předávat velitelům i vojákům v reálném čase přímo v boji.

    Státy NATO kvůli tomu společně pořizují sofistikované bezpilotní stroje Global Hawk, mobilní stanice a operační středisko v italské Sigonelle.

    Aliance do manévrů nasadila vesmírné, pozemní, námořních i vzdušné prostředky včetně nejnověji pořízených strategických bezpilotních strojů Global Hawk.

    Do desetidenního testování nejnovějších systémů a jejich propojitelnosti, pojmenovaného "Unified Vision", je zapojeno na dva tisíce vojáků a expertů z osmnácti členských a tři partnerských zemí NATO včetně Česka.

    Armáda do Norska vyslala specialisty z 53. pluku průzkumu a elektronického boje a několik civilních expertů a vědců z firem a institucí, které pro armádu vyvíjejí systémy elektronického boje.

    Jak potvrdil kapitán Petr Šiler z 53. pluku, především však Česko do Norska vyslalo mobilní komplet elektronického boje a unikátní pasivní sledovací systém VERA-NG, se kterým pardubická společnost Era nedávno uspěla ve velkém tendru NATO.

    Aliance si za více jak 430 milionů korun objednala dva tyto komplety schopné sledovat až 200 letounů a velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Chce je začlenit do širšího aliančního systému pro řízení vzdušných operací. (Více o úspěchu českého výrobce v článku zde)

    V Norsku chce armáda mobilní komplet pro elektronický boj i systém VERA-NG poprvé připojit do jednotné spojenecké sítě CESMO (Cooperative Electronic Support Measures Operations).

    "Cílem je sdílení výstupní informace z jednotlivých prostředků a její distribuce ve formě uceleného operačního obrazu a tím poskytnout rychlý přehled o prostředcích a situaci na bojišti velitelům," upřesnil velitel české jednotky Petr Šnajdárek.

    NATO se po zkušenostech z operací v Afghánistánu a naposledy také v Libyi rozhodlo dál posilovat své zpravodajské, sledovací a průzkumné kapacity a udržet si technologickou převahu nad případnými budoucími protivníky.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media