Roušky sundat, nasadit a rozestupy! Summit NATO v době covidové

Vydáno 14.06.2021
Prakticky celý rok od propuknutí pandemie koronaviru jednali lídři NATO jen prostřednictvím videokonferencí. Na pondělní vrcholný summit v Bruselu, který určil směřování Aliance na příští roky, už ale přicestovali prezidenti, premiéři a ministři osobně. Při jednáních či před novináři mohli sice odložit respirátory, potřesení rukou ale zůstalo zapovězeno.  

Britský premiér Boris Johnson na summitu NATO 2021 v Bruselu | foto: NATO Photos

„Bylo opravdu skvělé být spolu a setkat se znovu osobně, jako skutečná transatlantická rodina, nebo jak řekl premiér Johnson: jako první den po prázdninách ve škole, znovu vidět všechny své staré přátele,“ řekl na závěr summitu šéf NATO Jens Stoltenberg.

Pokývnutí, sepnuté dlaně jako při modlitbě, ruka na srdci, lehký úklon nebo maximálně letmé doteky loktem či pěstmi na délku paže. Tak vypadaly nejčastější pozdravy státníků z 30 zemí NATO na pondělním vrcholném summitu v Bruselu.

Obvyklá dlouhá potřásání rukou či vřelá objetí zůstala kvůli opatřením k zabránění šíření koronaviru zapovězena. Vrcholným kontaktem jen několika z nich se stalo poplácání po ramenou či po zádech.

„Den před summitem ještě probíhaly PCR testy. Měřila se teplota. Myslím ale, že Aliance se ke covidu postavila velmi zodpovědně a rozumně,“ konstatoval český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Dodržování už zažitých nařízení nedělalo špičkám problémy, i když někdy působilo trochu komicky. Například když lídři NATO postupně přijížděli do centrály NATO.

Po vystoupení z automobilu každý procházel v roušce či respirátoru po modrém koberci ke vchodu kolem fotografů a kamer. Mimochodem i za velmi omezeným a na summit NATO nezvykle nízkým počtem přítomných novinářů stála protipandemická opatření.

Na pár okamžiků si před nimi většina roušku sundala, pronesla pár vět a se znovu nasazenou rouškou pokračovala dál k přivítání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem a společnému focení.

Stoltenberg každého na dálku navedl na pomyslnou značku dvoumetrového rozestupu a pak vybídl, aby s dostatečným obloukem kolem něj pokračoval dál. A třeba lucemburský premiér Xavier Bettel si sám velmi pečlivě pohlídal, aby kolem šéfa NATO vykroužil přesně stanovenou vzdálenost.

SPECIÁL: Summit NATO v Bruselu 2021

Americký prezident Joe Biden nebo britský premiér Boris Johnson se nerozpakovali s poplácáním po zádech - ovšem na dálku. Francouzská hlava státu - Emmanuel Macron k tomu zvolil ještě letmý dotek zápěstími a turecký vůdce Erdogan si zase sundal ochrannou masku až na pódiu.

Českého prezidenta Miloše Zemana zachytily kamery na vozíčku až při společném focení a videoprezentaci nového konceptu směřování NATO uvnitř v rozlehlé hale centrály organizace. Tam opět s rozestupy si státníci mohli roušky sundat, aby je posléze na cestu do hlavního jednacího sálu, takzvané „Room 1“, opět nasadili. Po zasednutí na své místo pro jednání ale opět ochranné masky mohli odložit.

Centrála NATO, kde pracuje běžně přes 5 tisíc lidí, přijala preventivní a přísná opatření hned na jaře po propuknutí pandemie v Evropě. Omezen byl vstup i služební cesty, většina jednání probíhala virtuálně prostřednictvím videokonferencí, nařízena byla práce z domova a rovněž dočasné pozastaveny zůstaly skupinové návštěvy a exkurze do centrály. A díky tomu během roku byly zaznamenány jen desítky případů nákazy.

inc natoaktual.cz